Política

El govern passa a l'atac contra Intereconomía i 13TV

Acusarà les cadenes per via civil i penal d'haver fet analogies amb règims totalitaris i d'incitació a l'odi

També trametrà l'informe que el CAC ha fet de l'assumpte al govern estatal i a Europa

El govern farà servir tota l'artilleria legal disponible contra Intereconomía i 13TV, els canals televisius que de manera més agressiva han carregat contra l'executiu d'Artur Mas i l'agenda sobiranista catalana, sovint a còpia de símils amb règims totalitaris i de sacsejar espantalls com el del nazisme.

Ara, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha elaborat un informe a petició del govern en què recull 43 fragments de programes dels dos canals que l'ens fiscalitzador entén que “presenten analogies entre processos democràtics i règims o actituds totalitàries o que fan apologia de la violència vers un grup o col·lectiu concret que promou, col·labora o s'identifica amb posicions favorables a una possible independència de Catalunya”.

L'informe del CAC conclou que aquests fragments “fomenten l'odi, el menyspreu o la discriminació per motius de nacionalitat o opinió” i, en conseqüència, poden suposar infraccions molt greus de l'article 57 de la llei de comunicació audiovisual i ser, a més, constitutius de delicte. El govern recorrerà als tribunals tant per la via civil com per la penal i remetrà el document a l'òrgan regulador estatal (la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia), al govern espanyol i a les institucions europees.

El CAC, que va circumscriure el seu estudi a la setmana de la Diada, del 10 al 17 de setembre, també va analitzar els programes amb continguts d'actualitat política de TV3, 8tv, La 1, Antena 3, Telecinco, Catalunya Ràdio, RAC1, COPE, SER i Onda Cero, però només va detectar afirmacions denunciables a les dues cadenes esmentades. Dels 43 fragments assenyalats, 28 són afirmacions de Federico Jiménez Losantos –autor del recurrent hit del “nazi-onalismo”– en el seu programa Es la mañana de Federico, a Intereconomía. Xavier Horcajo, conductor a la mateixa cadena del debat Dando caña, i Alfonso Merlos, presentador de l'informatiu Al día de la cadena dels bisbes, també destaquen en el recull, amb quatre i cinc mencions. El CAC també aplega afirmacions de col·laboradors d'opinió com ara Herman Tertsch, José Antonio Sentís, Rafael López-Diéguez, Carlos Astiz
i Melchor Miralles.

Les conclusions de l'informe es van aprovar amb els vots de tres dels sis membres del CAC: els consellers Esteve Orriols i Josep Pont (exdiputats de CiU) i el president, Roger Loppacher (exsecretari general d'Interior amb governs convergents), que té vot de qualitat en cas d'empat. Els altres tres se'n van desmarcar, tant Carme Figueras i Elisenda Malaret (exdiputades del PSC al Parlament i al Congrés, respectivament) com Daniel Sirera (expresident del PP català).

Per Figueras i Malaret, les frases assenyalades, tot i que “no deixen indiferent ni són inofensives”, “formen part del discurs polític” i “no es poden inserir en el que es denomina discurs de l'odi” perquè no es refereixen a un col·lectiu vulnerable “necessitat d'especial protecció” ni a “una comunitat els membres de la qual puguin ser objecte de discriminació o segregació per raons de la raça, el color, l'orientació sexual, l'ascendència o l'origen ètnic o nacional”. El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va acusar el CAC de “malversar fons” fent informes que excedeixen les seves competències per “ús partidista de CiU”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia