Política

La hisenda catalana podria ingressar 70.000 milions

El Consell per a la Transició creu que l'Agència Tributària catalana necessitaria uns 7.500 treballadors

El seu cost estaria entre els 400 i els 700 milions d'euros anuals

La hisenda catalana recaptarà, segons el Consell Assessor per a la Transició Nacional, entre 50.000 i 100.000 milions, depenent del nivell d'impostos que existeixi a la futura Catalunya independent. Aquest any, els ingressos fiscals que ha recaptat Hisenda a tot l'Estat s'han xifrat en només 175.520 milions. L'informe sobre la creació de l'Agència Tributària Catalana, presentat ahir, considera que si el PIB de Catalunya es mantingués al voltant dels 200.000 milions –nivell actual– i la pressió fiscal fos la mateixa que a l'Estat es podrien recaptar uns 70.000 milions, incloses les cotitzacions a la Seguretat Social.

El Consell per a la Transició Nacional estima que cal crear una sèrie de nous organismes, amb un cost d'entre 700 i 400 milions d'euros anuals i amb uns 7.500 treballadors, amb l'objectiu de mantenir el cobrament dels tributs fins i tot durant el complex procés de secessió. L'actual Agència Tributària en seria l'embrió. Totes les xifres, però, segons admet Carles Viver i Pi-Sunyer, “no poden ser exactes perquè no existeixen”.

El punt més tècnic, però bàsic, del possible futur estat català és la construcció d'una hisenda pròpia. La primera conclusió de l'informe del CATN és que “no és possible esdevenir un estat sense disposar de la capacitat de gestionar els impostos”. El president, Artur Mas, en una conversa amb periodistes fa un temps, va reconèixer que construir i controlar totes les dades, així com assegurar la capacitat de recaptació d'una Agència Tributària catalana, constitueix una tasca titànica. “És una feina que necessita dos o tres anys”, va dir aleshores.

L'informe planteja dos escenaris: col·laboració de l'Estat –en cas d'una independència pactada– o de bloqueig. El millor escenari és el de col·laboració, perquè, segons el CATN, l'Estat aniria cedint documentació, oficines, material informàtic i personal per fundar l'agència catalana. L'objectiu prioritari és garantir que en cap cas i en cap moment “s'aturarà el flux tributari” durant el procés. Un dels punts més importants, actualment no disponible per a la Generalitat, és tenir “un cens de contribuents”. La clau, però, és “la posició que adoptin els empresaris catalans, ja que les empreses són els autèntics recaptadors d'impostos”. Una via de col·laboració seria constituir el consorci tributari previst en l'Estatut d'Autonomia per coordinar la transició entre les dues administracions. No queda clar què faria la Generalitat si l'Estat refusés i bloquegés tota col·laboració amb Catalunya.

La hisenda catalana necessitaria una duana amb un control “intens” i alhora “celeritat en la gestió” de mercaderies. No s'esmenta cap escenari fora de la Unió Europea.Hisenda i els Mossos d'Esquadra haurien de crear equips especialitzat en la lluita contra el frau i la delinqüència fiscal. Per la inspecció fiscal el CATN considera suficients 200 o 300 treballadors. L'Estat espanyol en té uns 1.600.

16.543
milions
és el dèficit fiscal català amb l'Estat espanyol. Segons altres mètodes de càlculs, seria d'11.258 milions.
175.520
milions
són els ingressos fiscals recaptats per Hisenda a tot l'Estat espanyol a través del pagament d'impostos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia