Política

Els quatre alcaldes de les capitals catalanes rebutgen la reforma local del PP

Xavier Trias, Carles Puigdemont, Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros participen a l'esmorzar col·loqui ‘El futur és capital', organitzat per EL PUNT AVUI i Alcaldes.eu

Coincideixen en què la relació amb l'Estat ha de canviar

La relació de Catalunya amb l'Estat espanyol ha caducat i cal canviar-la. Aquest és un dels punts en què han coincidit, amb matisos, els quatre alcaldes de les capitals catalanes, Xavier Trias (Barcelona), Carles Puigdemont (Gitona), Àngel Ros (Lleida) i Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) en el marc dels esmorzars organitzats per Alcaldes.eu i El Punt Avui a l'hotel Avenida Palace, a Barcelona. I una mostra de la necessitat d'aquest canvi de relació és la reforma local del govern de Mariano Rajoy, una modificació que ha rebut el rebuig frontal dels quatre alcaldes, que la consideren “agressiva”. De fet, Trias i Puigdemont han anunciat que volen portar al ple dels ajuntaments respectius portar al Tribunal Constitucional aquesta reforma,tal com ja estan fent més de 700 municipis.

Trias ha assegurat que els catalans “no volem el grau de dependència que tenim”. “Si això no canvia el clam independentista continuarà”, ha assegurat. Puigdemont ha anat més enllà assegurant que “35 anys després, cal un nou mecanisme, l'estat propi” i que la relació esdevingui “d'igual a igual” com a “aliats geoestratègics”.

Per la seva banda, l'alcalde socialista Àngel Ros ha defensat un canvi de relació “diferent a l'actual”, amb “equitat fiscal” i, sobretot, ha defensat que l'Estat ha de reconèixer “el dret a decidir”.

Tot i coincidir en què cal “renovar” la relació amb Espanya, Ballesteros ha apostat per mantenir una “bona” relació i realitzar aquest canvi a través de la reforma constitucional “on es parli de diferents drets sobirans, sense dèficit fiscal i amb una consulta”

Els quatre alcaldes han apostat per convertir Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona en ciutats intel·ligents. Aquesta és el compromís de futur que han expressat durant l'esmorzar. Els alcaldes de les quatre capitals catalanes tenen clar, però, que les noves tecnologies han d'estar al servei de les persones. “Ser smart no és una opció: ho ets o no ho seràs mai” ha dit amb contundència l'alcalde de Tarragona, Fèlix Ballesteros.

Després de l'èxit del Mobile World Congrés, l'alcalde de Barcelona, XavierTrias té molt clar que l''important no és tenir el congrés de mòbil sinó ser la capital del mòbil”. En aquesta línia, ha afirmat que “la gran aposta de Barcelona és ser coneguda com la ciutat del coneixement”. En el cas de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que “l'smart city s'ha de posar al servei del turisme cultural, el patrimoni i la història”. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, veu en les ciutats intel·ligents “un espai de cohesió, progrés i oportunitats en l'àmbit de l'educació, la cultura i l'atenció a les persones”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia