Política

Mas avisa que el mandat de les urnes no serà “executable en 48 hores”

El president del govern assegura, en l'estrena de ‘.CAT', que caldrà treballar per negociar i trobar una “solució bona per a tothom”

Mas apunta que el poble ha d'entendre que aquest procés “requereix molta fermesa i molta resistència”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat que el resultat de les urnes en una hipotètica consulta no serà “executable en 48 hores”, sinó que serà un mandat per negociar amb el govern espanyol en benefici de tots, tant de Catalunya com d'Espanya. “Catalunya no pot pretendre que al final d'aquest procés, aparegui com a vencedora de tot amb una Espanya derrotada, i Espanya no pot pretendre que això acabi amb una Catalunya derrotada i una Espanya victoriosa”, ha advertit en una entrevista al nou programa de TV3 .CAT. En preguntar-li com s'haurà d'interpretar el resultat de la doble pregunta, ha apuntat que caldrà veure si la diferència entre el ‘sí' i el ‘no' és molt significativa.

Mas ha fet servir l'expressió anglesa win win per definir com hauria de ser la negociació amb el govern espanyol i la comunitat internacional després d'una hipotètica consulta. “Quan el poble català vagi a les urnes, tampoc el poble ha d'interpretar que allò es un mandat executable, sinó que el mandat que rebin les institucions catalanes és un mandat per seure a nivell espanyol i europeu i internacional i negociar una solució d'aquell conflicte d'acord amb aquest mandat, però buscant la manera que això sigui en interès positiu de tothom”, ha argumentat.

Segons el president, “tothom hi ha de guanyar”, Catalunya ha de “seure a negociar i trobar una solució que sigui bona per a tothom”. De fet, ha remarcat que hi ha exemples d'integració europea on totes les parts han guanyat, i ha citat la separació entre Txèquia i Eslovàquia, “que va ser win win i d'entrada alguns ho van veure com un cataclisme”.

En aquesta línia, el president ha defensat el diàleg amb l'Estat, però sense condicions prèvies. “Estem disposats a anar a qualsevol diàleg sense condicions prèvies, però, si ells n'imposen una i diuen 'això és impossible, no ho permetrem, això no és un diàleg, és una imposició”, ha alertat.

Sobre el resultat de la consulta i com interpretar-lo, Mas ha opinat que no es tracta de fer el càlcul de l'últim percentatge a veure si ha guanyat un o altre, sinó “si la diferencia entre el 'sí' i el 'no' és molt significativa o simplement significativa”.

Cal “fermesa i resistència” del poble

Mas ha apuntat que el poble ha d'entendre que aquest procés “requereix molta fermesa i molta resistència”, i ha indicat que “Espanya està acostumada a tractar amb una Catalunya vençuda o subordinada”, però no a què “els planti cara democràticament i amb serenitat”.

També ha volgut advertir que malgrat la feina que està fent la societat civil catalana per mobilitzar en aquest procés, qui acaba prenent decisions són les institucions democràticament escollides pel poble. En referència explícita a l'ANC, ha apuntat que aquest tipus d'entitats “influeixen, pressionen o mobilitzen”, però “cadascú té el seu paper i tothom ha de saber que les decisions no les prenen aquestes entitats”.

En clau econòmica, el president ha assegurat que “intentarà” que no hi hagi més retallades que les que ja s'han fet i ha augurat que la situació no empitjorarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia