Política

La Internacional Liberal pren partit a favor del procés

Aprova donar suport a “qualsevol decisió” que prenguin els catalans sobre el futur de Catalunya a les urnes

Sosté que les negociacions amb Madrid no han d'implicar la renúncia a la consulta

La Internacional Liberal, que agrupa un centenar de partits i entitats liberals demòcrates d'arreu del món, va aprovar ahir donar suport al procés català. El president de la Generalitat, Artur Mas, va viatjar divendres al vespre a Rotterdam per assistir al 59è congrés de l'organització. Una de les tres ponències que van tirar endavant ahir inclou una menció específica a Catalunya i compromet la Internacional Liberal a estar al costat de “qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur”. Mas es va felicitar per la internacionalització de l'anomenada transició nacional. “A tot arreu s'entén que la forma civilitzada de resoldre els conflictes és votant”, va destacar.

En el text, l'organització també expressa la seva “preocupació per la manca de diàleg real” entre els governs català i espanyol per tancar un “full de ruta acordat”. I argumenta que la negociació que s'estableixi “mai” ha de comportar la renúncia dels catalans a decidir el seu futur “per mitjans democràtics”. La Internacional Liberal també es decanta perquè es trobi una solució pactada similar a la del Regne Unit i Escòcia. Hi veu un “exemple positiu” que hauria de regir les negociacions entre els dos executius. Finalment, al·lega la necessitat que la Unió Europea sigui “flexible i forta” per “oferir una alternativa viable a aquells pobles dins de la Unió que, de manera democràtica, volen expressar-se”.

La Fundació Llibertat i Democràcia, vinculada a CDC i encapçalada pel diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà, que és alhora vicepresident de la Internacional Liberal, va aconseguir que el text prosperés sense cap oposició. La menció, de fet, recull les tesis convergents i el convenciment del govern que no renunciarà a la consulta per negociar amb Madrid, com ha demanat Mariano Rajoy.

Mas es va afegir a la delegació catalana per assistir al sopar de gala del congrés, on va compartir taula amb el ministre-president d'Holanda, Mark Rutte, amb el primer ministre d'Islàndia, Sigmundur Gunnlaugsson, i amb Guy Verhofstadt, el candidat dels liberals a la presidència de la Comissió Europea, entre altres dirigents. Precisament, Verhofstadt va opinar divendres que la independència de Catalunya és una qüestió d'ordre intern de l'Estat espanyol. Un pronunciament ben diferent al parer del president del Partit Liberal Europeu, Graham Watson, que considera que “no es pot llançar fora de la UE un poble que ja n'és membre”. Durant el congrés de la Internacional Liberal també es va formalitzar el relleu de l'holandès Hans van Balen en la presidència. L'andorrà Juli Minoves és el nou president de l'organització.

Una altra eina per internacionalitzar la consulta

El Diplocat, l'organisme de diplomàcia pública catalana, també ha posat en marxa la web Catalonia Votes per explicar el procés sobiranista al món. El govern, amb Artur Mas al capdavant, i representants de la societat civil catalana hi transmeten la necessitat que els catalans puguin decidir el futur del país en la consulta del 9 de novembre. El lloc web també inclou informació sobre les causes que han portat el poble català a reivindicar la votació, la gestació d'un moviment nascut de baix a dalt, incloent la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 i la Via Catalana de l'any passat, i recull les declaracions de diverses veus de la comunitat internacional que han avalat el procés. Es tracta d'un espai trilingüe que fa pedagogia en anglès, francès i alemany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]