Política

Un banc suís certifica que Catalunya viuria millor independent

Un informe de Credit Suisse situa el país en el 20è lloc mundial en índex de benestar, per sobre d'Espanya

Destaca l'èxit econòmic dels petits estats

A Catalunya s'hi viuria millor si fos independent. És la contundent conclusió que aporta un estudi de Credit Suisse, el prestigiós banc helvètic, que ha analitzat l'èxit dels petits estats arran del procés sobiranista que pot dur Escòcia i Catalunya a entrar al club a curt termini. L'informe conclou que tant un país com l'altre millorarien sobre el Regne Unit i Espanya pel que fa a l'índex de benestar humà (IDH), un indicador que fa servir l'ONU per mesurar el nivell de vida amb dades estandarditzades en termes de benestar, alfabetització, esperança de vida o educació.

Així com l'Estat espanyol se situa ara en la 23a posició del rànquing mundial, una Catalunya independent pujaria a la 20a, passant al davant de França, Finlàndia i Eslovènia, i quedant molt a prop de Singapur i Àustria. La resta d'Espanya baixaria tres llocs, fins al 26è, per darrere d'Itàlia i Liechtenstein. Escòcia se situaria en el 23è si fos independent, mentre el Regne Unit, que ara és 27è, baixaria al 30è. El mateix informe ha comprovat també els casos de Flandes i del Quebec, que quedarien igual o fins i tot per sota que no pas estan dins del Canadà i Bèlgica, respectivament. Valònia, en canvi, cauria en picat.

L'estudi destaca que, en general, l'IDH tendeix a ser major en els països petits, fet que explica en bona part per la seva major homogeneïtat en termes culturals, ètnics o lingüístics. A més, constata que estan més oberts comercialment al món, ja que es poden especialitzar més i amb el lliure comerç “les fronteres polítiques són econòmicament irrellevants”, mentre els grans ja no es beneficien tant dels majors mercats domèstics. Credit Suisse també apunta que els petits inverteixen més en salut o educació, tot i tenir impostos més baixos, tant personals com empresarials, i tenen índexs d'equitat millors, és a dir, més ben distribuïda la riquesa. Això sí, es distingeix entre “vells” i “nous” països petits, alguns encara pendents de desenvolupar el nou marc legal per poder assolir tots aquests efectes positius.

En canvi, segons l'estudi hi ha una “correlació negativa” entre mida i PIB per càpita, tot i que els estats grans solen xuclar les seus de les grans companyies, que allí també se'n surten millor per acabar pagant menys tributs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia