Política

Catalunya entra en una nova transició

El Parlament insta el govern a crear les estructures d'estat i elaborar una llei que reguli i detalli la ruta cap a la independència

CiU, ERC i la CUP supediten les mesures al resultat de la convocatòria del 9-N

El Parlament va fer ahir un pas inèdit en aprovar amb els vots de CiU, ERC i la CUP una proposta que insta l'executiu català a definir com ha de ser i què cal fer durant el procés de transició que ha de portar a la constitució d'una Catalunya independent. Estructures d'estat, una llei i un protocol d'actuacions són les eines bàsiques que cal començar a planificar i crear després del 9-N, segons recull la proposta impulsada per nacionalistes i republicans. ICV es va abstenir argumentant que no era el moment que els partits pro consulta es desmarquessin amb propostes bilaterals.

El contingut de la proposició va provocar de manera immediata les queixes del PP, que va recriminar a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'acceptació d'un text “profundament il·legal”, va assenyalar el portaveu del PP, Enric Millo. Els populars no van sol·licitar la retirada de la iniciativa com sí que havien fet moments abans amb la proposta del bloc sobiranista per reforçar la consulta del 9-N. Així va ser com ahir, davant els ulls incrèduls dels diputats del PP i C's, s'aprovava una proposta en què la cambra catalana insta per primer cop l'executiu a fixar les bases de la ruta cap a la independència.

En primer terme, la proposta fa esment a la planificació de la creació d'estructures d'estat que ja han quedat recollides en els treballs del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Hisenda, agència tributària, seguretat social, justícia, seguretat, telecomunicacions, energia, aigua i relacions exteriors són els pilars del futur estat que el Parlament demana planificar i que, segons matisa el text, no han d'entrar en contradicció amb les decisions que es prenguin durant el procés constituent. La ruta també inclou la redacció d'una proposta legislativa que reguli el “sistema institucional i jurídic” de Catalunya durant el període de transició nacional. I finalment s'insta l'executiu a redactar un protocol d'actuació que a efectes jurídics estableixi com ha de ser la relació amb el govern espanyol durant les negociacions perquè Catalunya es constitueixi com a estat. Totes les mesures queden supeditades al resultat de la consulta del 9-N.

CiU i ERC van presentar trenta-vuit propostes, entre les quals que es garanteix el retorn de la paga extra als funcionaris, el pagament als ajuntaments abans de final d'any i un increment de la despesa financera per evitar més retallades en els serveis públics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia