Política

Escòcia vota No a la independència

Els escocesos voten mantenir-se al Regne Unit amb un percentatge de 55% davant l'opció d'independència, del 45%

Alex Salmond destaca l'èxit democràtic del procés i insta Londres a complir les promeses i a transferir més competències a Escòcia de forma immediata

Els escocesos han votat i han decidit que No volen independitzar-se del Regne Unit. Amb el resultats definitius, que no s'han conegut fins passades les 9h del matí hora catalana a falta d'una circumscripció (Highland) per escrutar, el No s'ha imposat per un percentatge de 55% davant del gairebé 45% del Sí.

En concret, han votat no a la independència 2.001.926 persones, que representa un 55.30%, mentre que els partidaris del Si han estat 1.617.989, el 44.70%. Una diferència de deu punts i de gairebé 400.000 vots.

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha admès el “veredicte” en una compareixença davant els seus seguidors a Edimburg, en què ha destacat que ha estat “una decisió presa com a nació” en què hi ha hagut un 86% de participació, “una de les més altres del món democràtic”, cosa que l'ha portat a dir que precisament per això, el referèndum “ha estat un triomf pel procés democràtic i per la participació en política”.

“Ha estat un gran procés” i els escocesos “han decidit per majoria que no volen ser un país independent. Accepto el veredicte i demano als escocesos que també ho facin”, ha afirmat Salmond, assegurant que a partir d'ara es compromet a treballar per construir aquesta nova Escòcia dins el Regne Unit, “per l'interès d'Escòcia i de la resta del Regne Unit”. De fet, el líder de l'SNP (Partit Nacional Escocès) ha recordat la promesa dels unionistes d'atorgar més competències a Escòcia si els ciutadans votaven no. Salmond ha instat Westminster ha complir aquestes promeses i ha fer-ho de forma immediata abans del termini fixat del 27 de març..

Salmond ha felicitat Escòcia i sobretot el gairebé l'1,6 milions de ciutadans que han votat independència i ha destacat el procés democràtic i la decisió que han pres com a nació, un “èxit democràtic”.

Salmond ha donat per feta la victòria del no a quarts de set del matí i ho ha fet a través d'una piulada a Twitter felicitant Glasgow, on s'ha imposat el sí amb un 53,49% i donant l'enhorabona a Escòcia pel suport “increïble”. També ha canviat la seva imatge de perfil a Facebook amb el missatge “One Scotland” (una Escòcia. El sí també s'ha imposat a Dundee, North Lanarkshire i West Dunbartonshire, del tot insuficient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia