Política

Alex Salmond dimiteix

El primer ministre escocès deixa el càrrec després de perdre el referèndum sobre la independència

També deixa el lideratge del Partit Nacionalista Escocès

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha anunciat aquesta tarda de divendres que dimiteix, després de la victòria del no al referèndum d'independència que ell mateix va impulsar. Salmond també deixa el lideratge del Partit Nacionalista Escocès.

Uns dos milions d'escocesos van votar no a la consulta (55%), davant d'1,6 milions que va optar pel sí (45%). “Per mi, com a líder, la meva etapa ja està acabada, però per Escòcia la campanya continua i el somni no ha de morir mai”, ha dit Salmond en una roda de premsa. “Qualsevol error de la campanya va ser meu”, ha admès, tot i assenyalar que la campanya “ha anat molt més lluny” del que esperaven molts analistes al aconseguir un 45% dels vots.

A més, Alex Salmond no es presentarà al lideratge de l'SNP i la formació haurà d'escollir un nou líder al proper congrés de partit, previst pel 13-15 de novembre a Perth. Segons ha anunciat el propi Salmond, el parlament escocès podria votar el nomenament del nou primer ministre la setmana següent. Nicola Sturgeon, viceprimera ministra d'Escòcia i número 2 de l'SNP, és la principal candidata a substituir Salmond al capdavant del govern.

“Ha estat un privilegi servir Escòcia com a primer ministre. Però com vaig dir sovint durant la campanya del referèndum, això no va sobre mi o l'SNP. És molt més important que tot això”, ha dit. Salmond ha defensat que per la propera etapa és “millor tenir un nou lideratge”. El líder independentista ha destacat que calen cares noves per “tirar endavant el procés”, especialment davant de les noves negociacions que caldran amb Londres.

Salmond ha explicat també que ha parlat amb el primer ministre britànic, David Cameron, que “tot i que ha reiterat la seva intenció de procedir” amb més poders, “no s'ha volgut comprometre a una segona lectura de la llei escocesa” pel 27 de març, com s'havia promès durant la campanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres