Política

El focus retorna al 9-N

El govern i els partits proven de rebaixar la tensió per assegurar l'èxit del procés participatiu

Reunió imminent entre Mas i Junqueras per acostar posicions

Homs admet que caldria “esborrar” els últims moviments

Intent de destensar, de relaxar, les relacions del bloc a favor del dret a decidir i, sobretot, gestos per tornar a posar el focus, altra vegada, en el 9-N, i aparcar la virulència sobre les discrepàncies que hi mantenen. En espera que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es reuneixin per abordar la consulta alternativa i la possible llista unitària en unes eventuals eleccions plebiscitàries, el govern i els partits pro consulta van provar ahir de començar a sargir la unitat esberlada de cara, almenys, a la ciutadania per no perjudicar la participació en la consulta alternativa.

“Si hem d'esborrar el dia d'ahir [per dilluns], l'esborrem sencer”, va assenyalar el portaveu del govern, Francesc Homs, en un to conciliador. Homs va admetre que el preacord que va anunciar sobre la “unitat tècnica” no es va “materialitzar” i va expressar la “disponibilitat absoluta” i la “humilitat” del govern per tirar endavant el procés participatiu amb els partits sobiranistes. La CUP va llançar la tovallola en l'estira-i-arronsa partidista. L'esquerra independentista va decidir treballar pel 9-N des del carrer i va abandonar les negociacions sobre els seus onze punts, tant amb el govern com amb ERC i ICV-EUiA. La seva determinació va deixar en un punt mort el document pactat pels republicans i els ecosocialistes, al qual volien sumar el partit de David Fernàndez, en què s'assenyalava que va ser el govern el que va renunciar a la consulta en els termes acordats, s'exigien eleccions immediates a l'executiu i es defensava una mobilització massiva per complementar el procés participatiu.

Missatge de Junqueras

Junqueras va ser el primer a llançar un cable cap al Palau de la Generalitat en anunciar a RAC1 que havia escrit un missatge a Mas per reunir-s'hi. Homs va assegurar que Mas hi contactaria i va expressar la disposició del president a negociar. Tant l'executiu com ERC es van imposar després una acurada discreció sobre el què i el com de la trobada. Tot plegat té lloc en un moment en què Mas manté múltiples contactes per explorar parers i escenaris de futur. A la tarda es va reunir amb el dirigent d'Avancem Joan Ignasi Elena. Després de l'acte de l'ANC i Òmnium de diumenge, s'obre un altre front de la societat civil. Es preveu que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir es reuneixi divendres per abordar el procés participatiu.

Amb el dispositiu governamental del 9-N en marxa i més de 29.000 voluntaris inscrits per tirar endavant la votació, tots els partits que havien donat suport a la consulta van mantenir més trobades i, per primera vegada en l'última setmana, van rebaixar la tensió. Hi va haver, això sí, alguns equilibris i retrets en les compareixences públiques d'ERC, ICV-EUiA i la CUP, però en totes, poc o molt, s'hi albiraven unes formes més relaxades. Fins i tot bona part dels punts i condicions que aquests dies havien centrat la picabaralla política van semblar una mica menys inamovibles, malgrat que, per ara, encara manquen uns acords sòlids. Com a mínim públicament, les condicions que abans eren motiu de discrepància sagnant van deixar de ser exhibides i fins i tot comentades. Tothom a centrar-se en el 9-N, encara que sigui un 9-N diferent, bo i deixant clar que l'adversari és el govern espanyol –CiU, ERC i ICV-EUiA així ho van recalcar.

La portaveu d'ERC, Marta Rovira, va donar la clau d'aquesta nova fase: “a partir d'ara la discreció comença a ser l'èxit del 9-N”. Hi va afegir, això sí, un element proper als postulats d'ICV-EUiA: que durant la jornada del 9 de novembre la gent pugui “signar per reivindicar a instàncies europees el nostre dret a votar”. El que no va obviar va ser un dels elements de batalla d'aquests dies, tot i que plantejat d'una manera més suau que fins ara: va assegurar que ERC espera que en els pròxims dies el govern assumeixi el compromís de convocar unes eleccions després del 9-N. “Entenem que després del 9-N ens calen unes eleccions per poder declarar la independència”. CiU, però, no preveu que Mas fixi data per als comicis abans de la cita del novembre.

ICV-EUiA va reobrir la porta a tornar al 9-N si es planteja com una jornada de mobilització. El gest arriba després de la crisi interna desencadenada al partit per la participació dels ecosocialistes en la convocatòria. “Ara ja no podrà ser una unitat al voltant de la consulta del 9-N, però sí entorn de la mobilització que podríem fer el 9-N, per convertir-lo en una jornada de denúncia, per denunciar davant d'Europa –va afirmar Joan Mena (ICV-EUiA)– que és l'Estat espanyol que no ens vol deixar votar”. Mena va demanar al govern que reconegui que es tracta un “procés de participació” i faci públics els seus “compromisos” després de la cita amb les urnes del novembre.

LES FRASES

Ens hem d'esforçar més per sincronitzar-nos amb aquest curs que va a tota màquina
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
Som l'únic lloc del planeta on un únic tema arriba a acaparar el 90% del temps i els esforços
Maurici Lucena
portaveu del psc
ERC està entregada al 9-N, una demostració de la majoria social a favor de la independència
Marta Rovira
portaveu d'erc
Sí que podríem trobar la unitat sobre la mobilització en què podríem convertir el 9-N
Joan Mena
PORTAVEU D'iCV-euia

La CUP deixa les converses polítiques

La CUP va anunciar ahir que abandona el “terreny pantanós” de la negociació i les picabaralles polítiques d'aquests dies. L'abandona per centrar-se a treballar en el 9-N, perquè “sigui una jornada que desbordi els marcs amb què ha quedat vestit el 9-N”. Per Quim Arrufat, els partits “estan quedant enganxats” en unes discussions que acaben per deixar en una “posició marginal” el 9-N. “I no ens dóna la gana, tota la gent que s'ha mobilitzat no s'ho mereix”, va dir. Per Arrufat, “el terreny dels partits polítics és ara verinós i és un marc que no pot anar més enllà, l'abandonem i ens posem a treballar directament de cara al 9-N. D'aquesta manera, la CUP es guarda també els 10 punts que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, havia airejat com un preacord amb la formació independentista. Així, la CUP, que ja va dir que s'havia sentit utilitzada pels uns i els altres, deixa les converses i confia que altres partits s'afegeixin a treballar per al 9-N i rebaixin el clima de tensions d'aquests dies. “Era responsabilitat nostra procurar-ne la celebració, hem arribat on hem arribat, ara li hem de treure suc”, va assenyalar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia