Política

Macroredada en feus populars

Una espectacular operació contra la corrupció en ajuntaments i diputacions amb base a Madrid acaba amb 51 arrestats

L'exmà dreta d'Aguirre, un guàrdia civil i sis alcaldes madrilenys, els detinguts més notoris

L'endemà que Mariano Rajoy reconfortés els seus càrrecs del PP aplegats a la intermunicipal de Múrcia identificant la corrupció com “unes poques coses”, l'alba del primer dia laborable va tornar a sacsejar els ciments de la política espanyola. En una macroredada amb epicentre al quilòmetre zero, però que es va estendre per Castella i Lleó, Múrcia i el País Valencià, 51 persones –entre elles, sis alcaldes madrilenys, constructors i fins tot un guàrdia civil– van ser arrestats com a presumptes implicats en una densa trama de corrupció que facilitava obres públiques a canvi de comissions il·legals per un import de 250 milions en dos anys. Entre els detinguts de l'anomenada operació Púnica sobresurt Francisco Granados, exnúmero dos d'Esperanza Aguirre.

La trama institucional, infiltrada en ajuntaments i comunitats, no buscaria el finançament il·legal del partit, sinó l'enriquiment personal de polítics. Segons la fiscalia, l'operació conduïda pel jutge de l'Audiencia Nacional Eloy Velasco ataca un entramat en què “la connivència d'edils municipals i funcionaris amb empresaris de societats constructores, obres i serveis energètics i el concert venal amb intermediaris i societats instrumentals, han estat assegurant a aquells l'èxit en les adjudicacions públiques, per un valor aproximat de 250 milions d'euros, només en els dos últims anys, i com a contrapartida el cobrament de comissions il·legals, a càrrec d'hisendes municipals i autonòmiques”. En concret, l'enciclopèdia de delictes imputats són: blanqueig de capitals, falsificació de documents, delictes fiscals, suborn, tràfic d'influències, malversació de diners públics, prevaricació, revelació de secrets, negociacions prohibides a funcionaris, frau contra l'administració i organització criminal. Un total de 259 mandats de registres de la propietat es van practicar a les províncies de Madrid, Lleó, Múrcia i València, a més de l'embargament de trenta vehicles d'alta gamma.

De Valdemoro a Suïssa

Granados, exsecretari general del PP de Madrid, era l'eix de la trama des de Valdemoro, un municipi del sud de Madrid que ell va erigir en feu popular. Granados ja havia dimitit al febrer com a senador, en transcendir que havia mantingut fins al 2000 un compte amb 1,5 milions d'euros a Suïssa, i el seu adéu no va estalviar retrets a la societat. “Quan aquí li demanen a la gent que dimiteixi, si no ho fa li diuen que s'aferra al càrrec, i quan un dimiteix va i diuen <alguna cosa haurà d'ocultar>”, es queixava.

Entre els detinguts hi ha un amic de Granados, l'empresari constructor David Marjaliza, que es presenta al seu web oficial (www.davidmarjaliza.es) amb una fe en els valors: “Professionalitat i treball són les constants que han marcat la meva vida. Ambdues característiques són fonamentals per evolucionar i progressar.” Marjaliza figura als papers de l'agència Método 3 com a pagador de la factura per espiar l'actual president de Madrid, Ignacio González, aleshores rival intern de Granados per succeir Aguirre. L'altre empresari aconseguidor és Alejandro de Pedro Llorca. Com a prova del poder de Granados, un guàrdia civil va ser detingut acusat de revelació de secrets per avisar el polític que l'institut armat li seguia la pista.

Aguirre i el buit de Rajoy

D

avant el buit de Rajoy, la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, va comparèixer al vespre per “demanar perdó” i afirmar sense embuts que el PP no és net. “Ens avergonyeix com ens avergonyeix el cas Gürtel. Hem dilapidat el nom de partit net amb què ens vam presentar a les eleccions”, va dir, subratllant encara més el silenci de Rajoy. Quan se li demanava si el seu to de fermesa desafia la tebior de Rajoy i María Dolores de Cospedal, Aguirre era subtil: “Cadascú és com és.” Sense la cautela que es va tenir amb Rodrigo Rato, el PP va reunir el comitè de garanties per acordar la suspensió de militància dels implicats, entre ells els alcaldes de Collado Villalba, Casarrubuelos, Serranillos del Valle, Torrejón de Velasco i Valdemoro i el president de la diputació de Lleó, Marcos Martínez, que ocupa el càrrec des del maig. Al seu torn, el PSOE expulsarà el detingut alcalde de Parla, José María Fraile.

LES FRASES

Hem dilapidat el nom de partit net amb què ens vam presentar a les eleccions; assumeixo la responsabilitat i demano perdó
Em penedeixo de confiar en Granados. Si hagués sospitat que se n'aprofitava, ho hagués denunciat
Esperanza Aguirre
presidenta del pp de madrid

Púnica o el magraner

Tota gran operació policial contra la corrupció apareix indissociablement unida al nom en clau inventat per la unitat que la desplega. En el cas de la macroredada d'ahir, que va tenir com a epicentre Madrid i com a VIP rellevant Francisco Granados, antic número dos d'Aguirre tant al PP de Madrid com al govern de la comunitat de Madrid, el nom triat per la unitat central operativa de la guàrdia civil va ser Operació Púnica.

L'origen del nom guarda relació precisament amb el detingut més notori entre la cinquantena dels arrestats, Granados, amb qui la guàrdia civil es permet fer un joc de paraules. Així, apel·lant al llatí del nom científic del magraner (granado en castellà), que és Punica granatu, una elecció que evidencia el paper central que l'institut armat atorga dins la trama a l'exsecretari general del PP madrileny. En el cas Gürtel, que també envolta el PP, en canvi, la inspiració va ser la traducció a l'alemany del cognom de Francisco Correa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia