Política

Mas referma el lideratge de la Generalitat en la jornada

Alerta que “qualsevol actuació fora de lloc seria un atac directe a la democràcia”

Junqueras: “No ens conformarem amb res que no sigui la independència”

Rajoy: “El 9-N no té cap efecte”

La Generalitat liderarà el procés participatiu d'avui i s'encarregarà del recompte general de la votació i el farà públic “probablement dilluns”. Ho va afirmar ahir el president del govern, Artur Mas, convençut que la jornada es desenvoluparà sense incidències tot i la investigació oberta per la fiscalia. “Per poc mínim sentit comú que tinguin, qualsevol actuació fora de lloc seria un atac directe a la democràcia i als drets fonamentals d'expressió i de participació de la gent”, va assegurar en declaracions a TV3, abans de fer una crida a la calma als alcaldes i alcaldesses que han cedit locals per a la jornada d'avui. “No han de témer res; el que farem avui [ahir per al lector] és una cosa ben natural i normal, malgrat que ens ho han intentat impedir posant pals a les rodes”. També CDC va instar ahir el conjunt dels ciutadans a participar cívicament en la jornada com a mostra de “maduresa” i de “dignitat” democràtica, en paraules del coordinador general del partit, Josep Rull. Rull va visitar ahir algunes de les 800 parades que CDC va instal·lar arreu del territori per tancar la seva campanya pel sí i sí.

Rajoy menysté el 9-N

Tornant al president de la Generalitat també es va referir a la carta que vol enviar dilluns mateix a Mariano Rajoy per reiterar-li la seva total disposició al diàleg. Malgrat tot, va admetre que no espera gaire res dels resultats d'aquest nou intent. El pessimisme de Mas respecte de l'actitud del govern espanyol sembla més que justificat tenint en compte que, ahir mateix, Mariano Rajoy va aprofitar la seva intervenció en les jornades que el PP celebra a Càceres per desvirtuar el procés participatiu d'avui –“no és una consulta, ni res que se li assembli”– i per deixar clar sobre la unitat d'Espanya: “No està ni estarà en perill mentre jo sigui president.” La qüestió catalana també va centrar una part de la intervenció que el secretari general del PSOE va fer ahir a Sevilla. Pedro Sánchez va tornar a parlar de la reforma de la Constitució, de la voluntat d'acordar un nou estatut per a Catalunya i va adreçar un missatge directe als ciutadans del Principat: “Volem que voteu, però amb totes les de la llei.”

Pel que fa a ERC, va escollir la ciutat de Girona, i concretament un punt neuràlgic com és la plaça de la Independència, per fer ahir, a les dotze del migdia, l'acte final de la campanya Vull ser lliure, vull un nou país. A l'acte, presentat per l'alcaldable d'ERC a Girona, Maria Mercè Roca, van intervenir el líder republicà, Oriol Junqueras, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. El president d'ERC va rebutjar qualsevol tipus de negociació amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, tot adduint que “qualsevol negociació només tindria sentit entre dos iguals”, una situació d'igualtat que, segons va destacar, “només esdevindrà quan Catalunya sigui un estat”. Sense referir-s'hi directament, Junqueras, que va assegurar que no es conformarien “amb res que no sigui la independència”, va reiterar la seva aposta per una declaració unilateral.

També ICV-EUiA i la CUP van cloure ahir les seves campanyes amb vista al 9-N. Des de Barcelona, el coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, va fer una crida a la participació en una jornada que va definir “com una etapa important en aquesta cursa de fons”. La CUP va triar Perpinyà com a escenari del seu míting final.

LES FRASES

El que farem és natural, malgrat que ens ho han intentat impedir posant pals a les rodes
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Creure que les estructures d'estat les aconseguirem negociant amb l'Estat és un insult a la raó
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'erc
Mentre sigui president, la Constitució es complirà i ningú trencarà Espanya
Mariano Rajoy
PRESIDENT del govern espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia