Política

L'ANC pressiona Artur Mas perquè convoqui eleccions

Més d'un miler de persones es concentren a Barcelona per demanar plebiscitàries amb un full de ruta unitari

L'acció esdevé també el primer acte al carrer de suport al govern arran de la querella

Rere el lema Cap querella no ens aturarà. Tots som 9-N i desenes de pancartes amb eslògans com ara “Ni un pas enrere”, “Eleccions ara!” i “Partits: toca país”, més d'un miler de persones es van concentrar ahir al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, convocades per les territorials del Barcelonès de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per donar suport al govern davant la querella rebuda per l'organització de la consulta alternativa del 9-N, però alhora per demanar que es convoquin eleccions immediatament i que els partits independentistes hi concorrin almenys amb un full de ruta pactat.

Després de la denúncia que la fiscalia va presentar la setmana passada, els concentrats es van voler solidaritzar amb el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i també es van autoinculpar davant el que qualificaven, en el manifest llegit al final, de “mostra de feblesa i d'incapacitat” política de l'Estat i alhora “nou atac” als representants dels catalans, que no es pot acceptar “de cap de les maneres”. Després que el Parlament es va responsabilitzar de totes les decisions relacionades amb el 9-N –els grups sobiranistes ja van trametre una carta al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per fer-li-ho oficial– i de la campanya d'autoinculpacions en diversos mitjans i a la xarxa, com ara el #jomacuso9N promogut per aquest diari, la d'ahir va esdevenir la primera acció al carrer de suport a Mas i el seu govern.

En aquest sentit, no és casual que l'organització triés la vigília de l'esperada conferència d'Artur Mas en què donarà a conèixer la seva proposta de full de ruta a partir d'ara. La cita d'ahir, en què es van poder veure diversos dirigents de la societat civil i a què es van afegir els diputats republicans Oriol Amorós i Agnès Russiñol, també va ser un clam per a un segon objectiu: reclamar al president que convoqui plebiscitàries immediatament, ja que l'èxit del 9-N ho fa “irreversible”, i als partits que es posin d'acord en un full de ruta únic. “Unitat”, així, va tornar a ser un dels lemes més repetits. “Si hi ha llista conjunta, millor, però el que cal és un full de ruta unitari”, insistia Enric Garcia, coordinador de l'acte i membre del secretariat de l'ANC. “I després hi ha les municipals, així que no podem esperar més”, apuntava per reclamar que els comicis siguin a l'hivern, ja que creu que la situació de crisi també obliga a “accelerar el pas”.

Debat intern

De fet, totes les sectorials, territorials i exteriors de l'ANC van debatre la situació la setmana passada, i aquests dies s'estan posant en comú les conclusions que van fer arribar a la direcció. El full de ruta aprovat a l'abril en assemblea diu que cal empènyer una llista unitària en unes plebiscitàries, però l'entitat debat ara si dóna suport al fet que les forces es presentin per separat si no arriben a un acord. La seva posició l'anunciarà dissabte en la Declaració de Novembre, en el marc del Consell Territorial, Sectorial i Exterior, on hi haurà tots els seus representants i els membres del secretariat, que prèviament s'haurà reunit divendres.

Un reduït grup de dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural, de fet, ja es van trobar la setmana passada amb el president Mas, a qui van reiterar la petició, ja explicitada el 19 d'octubre, que convoqui eleccions abans de tres mesos, perquè el nou Parlament pugui estar constituït a la primavera.

LA FRASE

No acceptarem més dilacions ni pèrdues de temps, ara cal posar el país per davant dels interessos propis dels partit
Manifest llegit de l'ANC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia