Política

ERC proposa el 8 de març com a data de les eleccions

Bosch aposta per fer-les coincidir amb el Dia de la Dona Treballadora

Junqueras insisteix que cedirà “en tot allò que calgui”

Acceptaria que Mas continués com a president després de les eleccions

ERC suggerirà al president de la Generalitat, Artur Mas, el 8 de març com a data per a les eleccions anticipades. “És el Dia Internacional de la Dona Treballadora i, com que volem escriure Catalunya en femení i volem que sigui molt treballadora, potser no seria tan mala data”, va avançar el portaveu dels republicans al Congrés, Alfred Bosch, en declaracions a RAC1. “En el context en què estem i tenint en compte que vindran les municipals i tampoc podem allargar-nos gaire creiem que el millor és celebrar els comicis a principi de març”, va afegir. La data la proposarà formalment Esquerra en la trobada que mantindrà amb el president en el marc de la volta de contactes que Mas té previst mantenir amb tots els partits. És possible, però, que ja li sigui avançada per Oriol Junqueras en la reunió que el president i el cap de l'oposició tenen previst mantenir aquesta mateixa setmana per confrontar els seus dos fulls de ruta i intentar arribar a un acord.

Oriol Junqueras afirma que està disposat a cedir “en tot el que faci falta” pel bé del procés. En una entrevista publicada ahir a El Periódico de Catalunya, el líder d'Esquerra apunta que fins i tot estaria disposat a deixar que Mas continués liderant el govern de la Generalitat fos quin fos el resultat de les eleccions. “ERC sap ser generosa, ho ha estat, i serà, segur, molt generosa. Però no amb algú en concret, o una força en particular, sinó amb la majoria del país”, va afegir Junqueras, que va tornar a mostrar-se reticent a la proposta de llista unitària defensada per Mas. “Hem de buscar una fórmula guanyadora que convenci els indecisos. I parlant d'allò que preocupa els indecisos: economia, corrupció... Per això entenem que la unitat flexible és millor eina que la de Mas”, va sentenciar el republicà, que, no obstant això, veu factible l'entesa final amb el president. “Estic convençut que hi haurà un acord i ha de ser al més ampli possible i no només amb CiU, encara que CiU és imprescindible. Però el pacte ha de donar-se amb altres forces i amb agents econòmics i socials”, va assenyalar Junqueras. “Només dic que és millor la unitat de molts que la unitat de pocs”, va concloure.

Iniciativa no ho veu clar

D'altra banda, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, creu que les plebiscitàries que proposa el president, Artur Mas, són una “trampa” perquè redueixen la situació de Catalunya a un “sol conflicte”, i qüestiona que uns comicis amb aquest perfil puguin ser el “mecanisme democràtic” per decidir la relació amb l'Estat. En una entrevista amb l'agència Efe, Camats va subratllar que la solució per definir la relació entre Catalunya i Espanya és una consulta vinculant “pendent”, ja que per als ecosocialistes és “irrenunciable” fer-ho a través d'un referèndum però no amb unes autonòmiques.

ERC serà generosa [...]. Però no amb algú en concret, o una força en particular, sinó amb el país
Oriol Junqueras
president d'erc
Estic convençut que hi haurà un acord i ha de ser al més ampli possible i no només amb CiU
Oriol Junqueras
president d'erc

LES FRASES

Creiem que el millor seria celebrar les eleccions a principi de març
Alfred Bosch
portaveu d'erc al congrés

Unió demanarà a Mas que esgoti la legislatura

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, demanarà a Artur Mas que esgoti la legislatura si la seva proposta de llista unitària no prospera i no és possible utilitzar les eleccions per resoldre les incògnites de la consulta que no s'ha pogut celebrar encara. Així ho va assegurar en una entrevista difosa ahir per l'agència Efe, en la qual el socialcristià va qualificar de “molt difícil” plantejar un avançament electoral amb llistes separades “perquè no permetrien diferenciar amb precisió si la gent està responent al plebiscit o estan apostant per models econòmics diferents o distants”. Espadaler es va mostrar convençut dels avantatges d'esgotar la legislatura i, en aquest sentit, va convidar el PSC a facilitar l'aprovació del pressupost. Sobre la relació entre UDC i CDC, va apostar pel diàleg amb l'objectiu de garantir el futur de la federació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.