Política

L'oposició retreu a la família que no provi la “deixa”

CiU expressa “tristesa” i un “profund dolor” per la confessió i qualifica la comissió de “bogeria col·lectiva”

Múltiples preguntes i dues demandes pràcticament unànimes de l'oposició als Pujol que, finalment, es van convertir en un retret a l'opacitat. Els partits van censurar que l'expresident Jordi Pujol; la seva esposa, Marta Ferrusola, i el fill primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, no van presentar cap prova que acredités que l'origen dels diners que van tenir durant 34 anys sense regularitzar a l'estranger era realment una “deixa” de l'avi Florenci Pujol. I els van exigir que facin aixecar el secret bancari sobre els comptes per demostrar que no estan vinculats amb l'exercici de la corrupció.

Només CiU va dosificar l'interrogatori als compareixents, escurçant l'abast de les preguntes. La federació nacionalista va optar per expressar la seva “tristesa” i “profund dolor” per la confessió de l'expresident, bo i reconeixent la “feina ben feta” al capdavant de la Generalitat, i apel·lant a la presumpció d'innocència. De l'obra política de Pujol, va subratllar la diputada Meritxell Borràs, no en “reneguen”. CiU creu que la comissió ha derivat en una “bogeria col·lectiva” per les acusacions fetes abans que la justícia hagi dirimit si els imputats van cometre o no els delictes pels quals se'ls investiga.

Oriol Amorós (ERC) i Marçal Terrades (PSC) van coincidir a preguntar a Pujol si els diners a l'estranger provenien d'accions que haurien mantingut de Banca Catalana o de suposades comissions. Santi Rodríguez (PP) va instar Pujol a “remenar” les branques de l'arbre que, metafòricament, l'expresident va citar en la compareixença del setembre al Parlament. Pujol va advertir llavors que si se segava una branca, podria caure tot l'arbre, i en serien responsables “tots els que han practicat aquesta mena de política”. “Tallem les branques podrides perquè l'arbre sigui fort”, va sentenciar Marc Vidal (ICV-EUiA). I hi va afegir: “Hauria d'estirar la manta perquè surti tota la merda.” El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa va advertir davant la declaració de Pujol en el sentit que no va voler saber res dels diners de Florenci Pujol que “la ignorància deliberada equival a conèixer, saber i voler”. “Tenia l'oportunitat d'escriure un epitafi mínimament digne”, va sentenciar a Pujol la diputada de la CUP Isabel Vallet.

Borràs, per contra, va lamentar que la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció es va convertir en un “espectacle”, en un “judici paral·lel” al que fa la justícia amb els tres imputats citats a la cambra catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia