Política

Pujol es ratifica en la versió

L'expresident manté el relat inicial i retreu als diputats que acusin sense proves

Marta Ferrusola nega haver fet viatges a Andorra per gestionar o treure diners i assegura que ells i els fills no en tenen “ni cinc”

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, van correspondre a l'expectació generada per les seves compareixences a la comissió d'investigació sobre frau i evasió fiscal. Tot i que els dos protagonistes havien anunciat a l'inici de sengles declaracions que s'acollien al dret de no declarar, el matrimoni no va poder evitar respondre a algunes de les acusacions amb què els diputats els intentaven pressionar per aclarir tots els dubtes al voltant del llegat no declarat per Pujol.

Però, mentre que l'expresident els retreia que “les acusacions s'han de demostrar”, Ferrusola, de sorpresa, va anar directament al gra i va anar negant una per una totes les imputacions, des dels viatges a Andorra per treure o gestionar diners fins a la fortuna que se'ls assigna tant a ells dos com als seus fills. De fet, del matrimoni va dir: “No en tenim ni cinc”, i dels fills, que “van amb una mà al darrere i una altra al davant”. El detall de les explicacions, però, vindria més tard, amb una intervenció exhaustiva que el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, va oferir als diputats.

L'origen, les divises

El primer a comparèixer va ser l'expresident Pujol, que va emprar els primers minuts de la intervenció a reafirmar-se en les explicacions que ell mateix ja havia donat dels fets tant el 25 de juliol, dia de la confessió, com en el que va manifestar en una primera compareixença al Parlament, el 26 de setembre, i, finalment, la registrada al jutjat el 17 de gener passat.

Sense mencionar-lo explícitament, Pujol va reiterar que l'origen dels diners que el seu pare els havia deixat “en secret”, fet aquest últim corroborat per Marta Ferrusola i el seu fill Jordi, procedien de l'intercanvi de divises que havia gestionat el pare Florenci. Pel que fa a les quantitats econòmiques actuals, Pujol també ho va voler deixar clar: “És l'evolució de tots aquests anys, només cal fer números”, assegurava, tot i admetre que “ara, al cap de trenta anys, és difícil d'entendre”. Fins i tot la seva dona va explicar que “deixar una carta a la calaixera” era una pràctica antiga per expressar les últimes voluntats dels difunts. Això sí, “era diner negre”, va admetre.

Orgullós de la feina feta

A mesura que els diputats intentaven exercir més pressió amb les preguntes i posaven en dubte el llegat polític de l'expresident, Pujol assegurava que se sentia “tranquil”. Fins i tot va recriminar al PSC que no era la comissió qui havia de jutjar els seus 23 anys al capdavant de la Generalitat i va dubtar del daltabaix que li auguren a CiU a causa de la seva declaració d'acord amb “les enquestes que es publiquen aquests dies referents als resultats de les municipals a Barcelona”, va presumir. “Em sembla que l'ensulsiada no és tan espectacular, ja veurem”, va etzibar. No en va, el president va reafirmar sentir-se “orgullós” de la feina feta. “Vam fer una tasca important i crec que els 23 anys seran jutjats positivament”, va declarar en acabar una intervenció que havia començat demanant disculpes als parlamentaris per l'esbroncada que els va etzibar durant la compareixença anterior. Aquesta vegada el to va ser menor, si bé no va evitar algunes invectives als diputats pels arguments emprats. “No m'han dit res que tingui consistència”, “les acusacions s'han de demostrar” i “això no és seriós”, va anar repetint al llarg de la declaració.

Pujol va tornar a negar de manera reiterada que tingués comptes a l'estranger i va qualificar la seva relació amb Hisenda “d'estricta” pel que fa al pagament d'impostos fruit de béns patrimonials.

La serietat de Pujol va contrarestar amb el to irònic que Ferrusola va emprar en algunes de les respostes, especialment en aquelles que feien referència a la suposada fortuna del matrimoni i de la família o a la col·lecció de cotxes del seu fill Jordi. Visiblement indignada, Ferrusola va assegurar que, quant a l'adquisició d'un Ferrari, “el va comprar desballestat completament i després el va fer arreglar”. A la col·lecció de vehicles antics, concretament tretze cotxes i quatre motos, es va referir més tard Pujol Ferrusola.

Els viatges a Andorra de Marta Ferrusola, que havien estat confirmats en comissió per part de l'extinent coronel de la Guàrdia Civil José Matas Zapata, va ser el primer fet que va negar Ferrusola. “Només hi vaig anar quatre vegades a esquiar i a acompanyar una fundació contra el càncer”, va assegurar. Es dóna la circumstància que el Departament d'Interior ha informat a la comissió de frau que no disposa del registre de viatges fets durant els anys que s'investiguen.

De negatives de Ferrusola en vindrien més. “No he tingut cap contra públic amb l'administració”, va confirmar. “No me'n cuidava, dels números de la meva empresa Hidraplant”, anava relatant fins que en un instant de la declaració es va aturar. “Em fa molta pena aquest diàleg, molta pena. Catalunya no s'ho mereix”, va lamentar l'esposa de Pujol.

LES FRASES

Reitero que els diners de la deixa no tenen res a veure amb casos de corrupció ni amb fons públics
No puc demostrar moltes coses, però les acusacions tampoc demostren res
Jordi Pujol
expresident de la generalitat
De cap manera he viatjat a Andorra per gestionar o treure diners, és una mentida
Em fa molta pena aquest diàleg, Catalunya no s'ho mereix
Marta Ferrusola
dona de jordi pujol i soley


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona