Política

L'ANC deixa la porta oberta a la candidatura de país

L'assemblea decideix continuar collant els partits, tot i que insisteix que és una opció remota

Forcadell, que ahir es va acomiadar, fa una crida a votar partits sobiranistes

Una opció “remota”, però la pressió encara hi és. Els socis de l'ANC van deixar ahir la porta oberta a impulsar una llista de país per al 27-S si els partits no es posen d'acord, encara que hi havia un sector de la direcció i de les territorials que advocaven per eliminar aquest punt després del preacord del full de ruta entre CDC, ERC i les entitats civils. Tot i això, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que ahir en l'assemblea de Lleida va fer un dels últims discursos com a líder de l'associació, va intentar treure-hi importància i va insistir que es tracta d'una hipòtesi que difícilment es complirà.

Més de 3.000 persones van assistir a la tercera assemblea general de l'ANC, que tenia un caràcter especial perquè era l'última per a molts membres del secretariat nacional, que han de plegar després que ja hagin complert els tres anys de mandat que marquen els estatuts. La trobada va començar amb certa polèmica quan la gran majoria del públic va escridassar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va donar la benvinguda als assistents, i Forcadell va haver de demanar calma i respecte. La jornada va ser llarga i feixuga, amb moltes esmenes que s'havien de votar sobre la ponència marc i el full de ruta, dos documents que han de marcar el camí de l'ANC aquest any.

L'aspecte més espinós va ser la llista única, que incomoda i molt alguns partits –com ERC–, que consideren que aquesta fase ja ha estat superada després que Artur Mas i Oriol Junqueras pactessin que les eleccions seran el 27 de setembre i les forces s'hi presentaran separadament i amb punts programàtics en comú. Fins i tot, Forcadell assegurava diumenge en una entrevista en aquest diari que “el preacord signat pels partits tanca l'opció de la llista de país”. Però aquesta opinió no és compartida per altres membres del secretariat, que són partidaris de mantenir la pressió sobre les organitzacions polítiques i que van incloure aquesta possibilitat en el full de ruta de l'ANC.

Al final, l'última paraula la van tenir els socis, que van donar suport a la candidatura i van rebutjar algunes esmenes que en demanaven la supressió –hi va haver una diferència d'uns 700 vots–. També es van descartar aquelles propostes que pretenien endurir l'apartat i collar més les formacions. En tot cas, la iniciativa queda tal com l'havia redactat la direcció: si no hi ha entesa política, al juny l'ANC es plantejarà “organitzar una consulta” per conèixer l'opinió sobre si ha d'“impulsar” una candidatura de país i quin “paper hauria de tenir”.

Tot i que l'ANC deixa la porta oberta a aquesta possibilitat, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va remarcar que la discussió està tancada: “No podem passar més estona parlant d'això, perquè tenim massa feina”, va argumentar, mentre que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va recordar que ja hi ha acord entre els partits i només hi falten actors com la CUP i MES.

En la seva intervenció final, Carme Forcadell va assegurar que els catalans ja hem “desconnectat” de l'Estat i va reclamar que el 27-S no es posi el futur del país en mans de cap formació espanyola: “Votarem partits sobiranistes”, va exclamar enmig d'una sonada ovació.

LES FRASES

No posarem el nostre futur en mans de l'Estat ni de cap partit espanyol. No tornarem a caure en el mateix error dels últims 300 anys

LES XIFRES

Els catalans ja hem desconnectat de l'Estat espanyol i no farem cas de les seves provocacions. Després del 27-S, res ni ningú ens podrà aturar
El 27 de setembre guanyarem, guanyarà el canvi, guanyarà el futur i guanyarà la república catalana
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
40.000
socis
té actualment l'ANC. A aquesta quantitat, s'hi han de sumar 40.000 col·laboradors i simpatitzants més.
3.000
persones
van anar fins al pavelló Barris Nord de Lleida per assistir a la tercera assemblea general de l'ANC.

Eleccions el dia 9 de maig

Tal com estava previst, ahir es va acordar que les eleccions de l'ANC siguin el 9 de maig, dia en què els associats triaran els 75 components del secretariat –un terç dels que hi ha ara no es poden presentar–. Al marge de Forcadell, hauran de marxar altres noms com Jaume Marfany, Pere Pugès, Ignasi Termes i Ferran Civit, que van rebre un homenatge a Lleida. Un cop celebrats els comicis, la nova direcció convocarà la primera reunió el 16 de maig i decidirà qui ocupa la presidència, la vicepresidència i els alts càrrecs. A hores d'ara és una incògnita qui serà el substitut de Forcadell i han quedat descartats dirigents com Quim Torra, Raül Romeva i Miquel Strubell. També ha sonat el nom d'Agustí Alcoberro, que ahir era a Lleida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia