Política

Rajoy comandarà els Mossos “en la defensa d'Espanya”

El Consell de Ministres aprova una llei de seguretat que permetrà a La Moncloa mobilitzar els agents catalans

Sáenz de Santamaría assegura que es tracta de “coordinar-se” en cas de crisi

En cas de greu crisi de seguretat o de catàstrofe, el president espanyol, Mariano Rajoy, es pot erigir com el màxim responsable dels diferents cossos de l'Estat, i això inclourà els Mossos d'Esquadra i les policies locals. La Moncloa els podrà mobilitzar “en la defensa d'Espanya i dels principis i valors constitucionals”. Així ho va corroborar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que va aprovar el projecte de llei de seguretat estatal.

La iniciativa va sorgir el mes de gener passat, arran de l'atemptat gihadista a la revista francesa Charlie Hebdo, i es va presentar com l'esborrany d'una llei orgànica, mentre que l'actual text l'ha rebaixat a norma ordinària perquè, segons especificava Sáenz de Santamaría, així ho havia recomanat el Consell d'Estat, ja que no afecta drets fonamentals ni les llibertats públiques. No hi ha cap modificació, però, pel que fa a les objeccions que al seu dia va esgrimir la Generalitat sobre la possibilitat que s'envaeixin competències.

La vicepresidenta de l'executiu espanyol va insistir que en allò en què es treballa és en mesures de “coordinació”. Va subratllar, doncs, que davant determinades situacions crítiques, l'Estat ha de conèixer l'organització i els mecanismes de què disposen les diferents administracions per poder fer-hi front. Això s'aplicaria –va dir– en situacions “d'interès per a la seguretat nacional”, que serà declarada pel cap de l'executiu espanyol a través d'un reial decret que haurà de passar pel Congrés i el Senat.

Al seu moment, i arran de la iniciativa de l'executiu del PP, el conseller de l'Interior, Ramon Espadaler, va assegurar que els Mossos estan sempre disposats a cooperar i coordinar-se en casos d'emergència, però va alertar que el govern català s'oposaria a la llei si la veritable intenció fos aprofitar el pretext de la seguretat per “laminar i sostreure competències”. Tot i així, al mes de gener, Sáenz de Santamaría va negar que aquesta norma envaeixi les atribucions de Catalunya o altres territoris en matèria de seguretat.

Ciberseguretat

Sáenz de Santamaría justificava ahir la creació d'aquesta llei argumentant l'existència d'un buit legal entre els casos greus de declaracions d'estats d'alarma, excepció o setge i altres “desafiaments” que són els que preveu aquesta norma, i que inclouran la ciberseguretat, la seguretat energètica i la protecció d'infraestructures crítiques.

LES FRASES

La llei pretén protegir la llibertat i el benestar dels ciutadans, garantir la defensa d'Espanya i dels seus principis constitucionals
Del que es tracta és de treballar per disposar de mesures de coordinació entre administracions
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola

El BOE centralitzarà els avisos

El Consell de Ministres també va posar en marxa el tauler edictal únic, que se centralitzarà a través del Butlletí Oficial de l'Estat. A partir de l'1 de juny, i de cara al còmput de terminis en la comunicació administrativa amb els ciutadans, la notificació que valdrà serà la que sortirà publicada en el BOE, encara que aparegui en altres butlletins oficials autonòmics o provincials, o d'altres àmbits. El pretext emprat per la vicepresidenta de l'executiu espanyol és l'impuls del sistema electrònic i, sobretot, el fet de facilitar la vida al ciutadà a causa de la complexitat de publicacions administratives que l'obligaven a estar atent a diferents butlletins per conèixer les notificacions pendents i quan s'acabaven els terminis per poder al·legar, pagar o exercir qualsevol altra iniciativa de reclamació. D'aquesta manera, sigui quina sigui l'administració que les notifiqui, l'última paraula la tindrà el butlletí de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia