Economia

El Principat, entre els destins preferits dels turistes d'Israel

La crisi diplomàtica amb Turquia ha fet que molts israelians busquin altres destinacions turístiques per passar-hi les vacances

Milers d'israelians escullen Catalunya interessats a descobrir-hi el llegat jueu

La crisi diplomàtica entre Turquia i Israel ha empès milers d'israelians a canviar la destinació de les seves vacances. L'any passat, més de 800.000 turistes d'Israel van anul·lar els seus viatges a Turquia, un país que, tradicionalment, havia atret molts israelians durant la temporada estival. Les males relacions entre els dos estats han provocat que els aparadors de les agències de viatges israelianes s'omplin de noves opcions turístiques. Entre les que han rebut una millor acollida es troba Catalunya.

Les claus de l'èxit del país entre els israelians són diverses. A part de descobrir les seves arrels històriques i conèixer els calls de ciutats com Barcelona o Girona, els israelians se senten atrets pel clima, la seguretat –se senten més segurs aquí que a altres zones més a prop d'Israel– i la gastronomia.

No obstant això, aquest interès pel país és també el resultat d'importants campanyes de promoció. “Hem detectat un augment considerable del turisme israelià, jueu i interessat per la cultura catalana”, explica Andreu Lascorz, president de l'Associació de Relacions Culturals Catalunya - Israel (ARCCI). El 2009, l'ARCCI va signar un conveni de col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona per promocionar les comarques tarragonines a Israel. L'any següent, l'ARCCI i el patronat van visitar els sis majoristes de viatges més importants de Tel Aviv i quan va esclatar la crisi amb Turquia, la seva tasca va donar fruit. Segons l'ARCCI, l'any passat es va detectar un fort augment del nombre d'israelians que van visitar Catalunya. “En van venir més de 100.000, i enguany n'hauran vingut molts més”, assegura Lascorz. “La percepció que tinc, després de viatjar sovint a Israel, parlar amb experts i llegir la premsa israeliana és que l'any que ve hi pot haver un creixement encara més important”, afegeix.

Tarragona no és l'únic destí català que ha captat l'atenció d'aquests turistes. A Barcelona, centenars d'israelians visiten cada dia la Sinagoga Major, al carrer de Marlet, a tocar del Palau de la Generalitat. “Barcelona és una ciutat molt estimada pels israelians”, diu Carme Sabaté, membre de l'associació Call de Barcelona. Aquesta associació és una fundació privada que gestiona la sinagoga, la més antiga d'Europa. “Ara en vénen més, però sempre hi han vingut”, recorda Sabaté, que assegura que “les relacions entre Catalunya i Israel es remunten a fa molts anys”.

“El turisme israelià és molt divers. La majoria ve a Catalunya per descobrir la identitat dels calls catalans, però també està interessat en la platja, la muntanya, els esports d'aventura i les compres”, apunta Andreu Lascorz. El nivell adquisitiu d'aquests turistes també és força variat. Els paquets turístics es poden comprar a Israel i els més econòmics costen uns cinc-cents euros.

LA XIFRA

100.000
turistes israelians
van visitar Catalunya l'any passat. Enguany se n'esperen molts més.

LA FRASE

Hem detectat un augment considerable del turisme israelià interessat per la cultura catalana
Andreu Lascorz
President de l'arcci

La crisi diplomàtica amb Turquia

El 31 de maig del 2010, l'exèrcit israelià va abordar la flotilla de sis vaixells turcs que transportaven un grup d'activistes propalestins coneguts com la flotilla de la llibertat. Els activistes, de trenta-set nacionalitats diferents, volien fer arribar més de 10.000 tones d'ajuda humanitària a la franja de Gaza. En l'atac, que es va produir a aigües internacionals de la Mediterrània, van morir nou activistes i desenes en van resultar ferits. Les Nacions Unides van publicar un informe en el qual s'afirmava que tant el bloqueig a Gaza com l'operació militar per part de l'exèrcit israelià eren accions legítimes, la qual cosa va provocar el rebuig de Turquia. El govern d'Ankara va expulsar l'ambaixador israelià i va amenaçar de trencar definitivament les relacions amb Israel. Les Nacions Unides i diversos governs europeus ja han demanat a Turquia i a Israel que resolguin les seves diferències i que acabin amb aquesta crisi diplomàtica. No obstant això, Israel es nega a demanar disculpes per l'atac i el govern turc ja ha anunciat que continuarà lluitant contra el bloqueig israelià sobre Gaza. Turquia també ha assegurat que apel·larà al Tribunal Internacional de Justícia perquè determini si l'abordament a la flotilla de la llibertat va ser, com el qualifica l'informe de les Nacions Unides, realment legítim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.