Economia

Rajoy nega haver rebut pressions per accelerar la demanda del rescat bancari

El president espanyol nega que Merkel, Europa o el G-20 l'hagin apressat a concretar ja la sol·licitud de l'ajut a Europa

Assegura que el primer “interessat” en que el procés culmini amb celeritat és l'Estat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat aquest dimecres des de Mèxic que hagi rebut pressions de la canceller alemanya Angela Merkel o de la Unió Europea per sol·licitar formalment el rescat de la banca i dir l'import real que necessita. En roda de premsa a la finalització de la cimera del G-20, Rajoy s'ha mostrat contrariat per les informacions que apunten en aquesta direcció i ha assegurat que “el primer interessat” en que el procés culmini amb celeritat és l'Estat. En tot cas ha apuntat que el govern espanyol esperarà a tenir els informes dels avaluadors que han d'apuntar la quantitat exacta que necessita la banca espanyola per recapitalitzar-se.

Preguntat per les suposades presses que els socis han traslladat a l'Estat perquè sol·liciti formalment el rescat bancari i concreti la quantitat, Rajoy ha afirmat que s'ha sentit “sorprès” per les informacions que apuntaven en aquesta direcció. “Les he de desmentir”, ha dit, “perquè ningú ha plantejat això” i “nosaltres som els primers interessats que això es resolgui amb la màxima celeritat possible”.

Segons Rajoy, abans de fer aquesta sol·licitud del rescat, el govern espanyol ha de tenir a la mà els informes dels auditors sobre les necessitats de refinançament de la banca i la quantitat que ha de demanar. “Els avaluadors ens donaran a conèixer els resultats com estava previst el dijous dia 21 de juny, i en aquest moment estem negociant el memoràndum amb la Comissió Europea i el Banc Central Europeu”.

Pendents de decidir l'instrument del rescat


Rajoy ha introduït un element nou al relat sobre el rescat bancari quan ha apuntat que en aquestes negociacions amb la Comissió Europea i el Banc Central Europeu “estem pendents de veure quin és l'instrument que utilitzarem” perquè “pot ser el FSF, el SMS” o també “un de diferent”. En tot cas, segons Rajoy, el mecanisme arribarà a la banca a través del FROB i arribarà a les entitats que “són les que hauran de tornar el crèdit”.

Si mantenim la mateixa política econòmica aquesta situació se superarà”


Un cop més, Rajoy ha assegurat que les seves reformes faran possible la recuperació i ha apuntat que els factors que influeixen en els mercats són difícils de determinar com s'ha demostrat, ha dit, amb el comportament de la prima de risc el dia després de les eleccions gregues i al cap de 48 hores.

“Crec que més que preocupar-nos del que està passant al dia a dia el que hem de fer és un esforç per fer les coses bé”, ha dit, perquè “és evident que els fonaments de l'economia espanyola estan molt per sobre del que marca la prima de risc i del preu que s'està pagant en aquests moments”. Segons Rajoy, “si seguim mantenint la política econòmica que tenim en marxa aquesta situació se superarà”.

Esquiva el debat sobre l'IVA


Rajoy no ha volgut abordar directament una pregunta sobre si l'Estat atendrà la recomanació del FMI i augmentarà l'IVA aquest any. “Prendrem totes les decisions que ens semblin oportunes en cada moment”, ha dit, però “el que no té sentit és que ens posem a fer debats sobre decisions que encara no s'han adoptat”.

Reunió amb Obama


Rajoy també ha parlat de la reunió que els líders europeus han mantingut amb el president dels EUA, Barack Obama, en el marc de la cimera. El president espanyol ha afirmat que s'ha tractat d'una trobada “constructiva” en què els presidents europeus han mostrat una postura unitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.