Economia

La vaga torna a guanyar al carrer

Més de 13.000 persones es van manifestar a Girona

CCOO i la UGT qualifiquen d'èxit rotund el seguiment de l'aturada

“No ens prendran el futur perquè diem prou atur i prou retallades”
“Farem que seguin als bancs dels acusats els polítics ineptes”

Frases com ara “èxit rotund” i “dia històric” van servir als representants dels sindicats majoritaris de les comarques gironines (UGT i CCOO) per definir el seguiment de la vaga general a la demarcació i la manifestació que ahir al vespre va omplir de gent els carrer de Girona. Com sempre, no hi va haver acord en les xifres: la Policia Municipal calculava que hi havia unes tretze mil persones i els sindicats asseguraven que s'havien superat els 17.000 manifestants, xifra superior als de la manifestació del 29 de març passat, quan es van calcular en 15.000 persones. El que sí que va quedar clar és que els gironins –treballadors, pensionistes, aturats, polítics i col·lectius de tota mena– van decidir sortir, un cop més, al carrer per protestar contra les retallades “i per exigir responsabilitats”. “Farem que seguin al banc dels acusats alguns polítics ineptes, banquers, inversors especuladors i, per què no, empresaris maldestres”, va assegurar ahir la secretària general de la UGT, Dolors Bassa, en el seu discurs. Per Bassa, els treballadors continuaran mobilitzant-se “perquè ens tornin allò que ens han robat”.

La mobilització que duia el lema “Que no ens prenguin el futur. Hi ha culpables, tenim solucions” va estar farcida de crits i pancartes contra els polítics i banquers i contra la corrupció. Va començar com ja és tradicional a les sis de la tarda, a l'esplanada del rellotge de la Devesa de Girona. Va seguir per Ramon Folch, gran via de Jaume I, plaça Marquès de Camps, carrer Barcelona, carrer de la Creu, carrer Joan Maragall, gran via de Jaume I i va acabar prop de dues hores més tard davant de l'edifici de la Generalitat, a la plaça Pompeu Fabra de Girona.

Abans de poder arribar al lloc on hi havia previst que es fessin els parlaments, la manifestació es va haver d'aturar un quart d'hora perquè un miler de manifestants “anticapitalistes” havien ocupat la plaça “il·legalment”, segons va assegurar la policia municipal i estaven fent els seus discursos. Quan els parlaments es van acabar, la manifestació va poder seguir amb tota normalitat.

A part dels representants sindicals, en els parlaments també hi va participar la periodista Carme Martínez, de la Cadena Ser, que va parlar de la problemàtica dels periodistes. “Els periodistes hem anat sumant retallades, expedients de regulació, precarització a la feina”, i això ha passat en totes les empreses tant públiques com privades. Els mitjans de comunicació, segons Martínez, “no només transporten missatges, sinó que som una eina que garanteix la democràcia”.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va criticar durament les polítiques de retallades de CiU perquè “són incapaços de crear riquesa i prosperitat per a tota la ciutadania”.

Dolors Bassa va assegurar que el d'ahir havia estat “un dia històric perquè 23 països s'han alçat per dir que les retallades maten i que l'austeritat no pot continuar als nostres països”. “Volem cridar ben fort que ens volen prendre i ens estan prenent el present però no ens prendran el futur, perquè diem prou: prou atur, prou retallades, prou empobriment. Ja n'hi ha prou, d'ajudar els bancs, de protegir la corrupció i d'afavorir l'explotació”, va dir. En la manifestació també hi van participar sindicalistes del Rosselló.

Pel que fa a la vaga, la indústria i el transport gironins van respondre de manera massiva a la convocatòria. Per contra, el seguiment en el comerç va ser molt petit. A Roses, per exemple, el president de l'Associació de Comerciants, Miquel Gotanegra, va dir que tots els comerços havien obert amb normalitat i a Girona van ser pocs els que van decidir tancar. A Figueres, algunes botigues del centre es van trobar al matí les persianes segellades amb silicona, i a Ripoll el seguiment va ser de prop del 30%. (Més informació, de la plana 48 a la 56).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.