Economia

Jornada de lluita per un pacte català pels convenis

Milers de treballadors afectats es concentren a tot el territori

Els sindicats exigeixen a la patronal que accepti la mediació del Tribunal Laboral

Avui hi ha una altra reunió amb el govern per definir la proposta

L'acte més visible va ser la manifestació que va recórrer el centre de Barcelona –15.000 persones segons els sindicats– i que es va reproduir a les quatre capitals de demarcació, però la jornada de lluita per salvar els convenis col·lectius –en perill per la reforma laboral, que en limita la pròrroga automàtica en cas de conflicte– es va traduir, durant tot el dia d'ahir, en desenes de protestes i concentracions a tot Catalunya. “És la primera mobilització en la qual abans de fer-la ja hem complert part dels objectius”, va celebrar ahir Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT. Àlvarez es referia al desbloqueig, en els últims dies, de cinc importants convenis: els quatre provincials del metall (70.000 treballadors afectats) i el del sector de les fleques (41.000 empleats) i, sobretot, a l'acord marc signat a Madrid entre sindicats i patronal, pel qual els convenis que caduquin es prorrogaran fins a l'acord.

De tota manera, la jornada de protestes es va mantenir perquè els sindicats catalans volen un pacte propi que, a més a més, vagi “més enllà que el de Madrid”. La clau és que volen que el Tribunal Laboral de Catalunya faci d'àrbitre en casos de conflicte i que la seva resolució sigui d'obligat compliment. De fet, fa temps que sindicats, patronals i Generalitat estan treballant en aquesta proposta. El secretari d'Ocupació del govern, Ramon Bonastre, va recordar ahir que a Catalunya s'està negociant aquest acord des del mes de febrer i va lamentar que, malgrat haver estat pioners, s'hagi aprovat abans a Madrid. “De tota manera, aquí oferim un plus, que és aquesta mediació amb un laude d'obligat compliment que dóna molta més riquesa a la negociació, perquè saps que, si no arribes a acord, t'hauràs de sotmetre a un tercer”. Avui està prevista una altra reunió tècnica per tractar aquest tema.

Per pressionar els implicats, durant tot el matí d'ahir es van fer concentracions de treballadors afectats per convenis bloquejats, com ara els del comerç tèxtil, que es van aplegar davant les oficines de Mango al passeig de Gràcia de Barcelona.

La protesta dels transportistes va provocar talls en accessos importants com ara al port de Barcelona i al de Tarragona.

A Lleida es van manifestar prop de 200 persones i la jornada no es va traduir en aturades en cap dels sectors afectats, al marge de la concentració davant el Gremi de Forners, informa Joan Tort.

A Girona, segons informa Ure Comas, la jornada de lluita va culminar ahir al vespre amb una manifestació pels carrers del centre de la ciutat. Entre 1.000 i 1.500 persones, segons els organitzadors, van mostrar la seva protesta pel conflicte de la ultraactivitat i van reclamar un marc català de relacions laborals.

70.000
treballadors
regeix el conveni sectorial del metall que es va desbloquejar quatre dies abans de les protestes.

Agressió a un piquet informatiu

L'incident més destacat de la jornada d'ahir va ser l'intent d'agressió de què va ser víctima un piquet informatiu destinat al sector de la logística i el transport, que a primera hora del matí era al polígon de Valls, informa Azahara Palomares. Durant el canvi de torn de les set del matí, un vigilant de seguretat d'una empresa logística, davant de la qual hi havia el piquet, va agafar un matxet que guardava al cotxe i va aproximar-se al piquet amb la intenció aparent d'agredir-los.

A Tarragona, un centenar de persones es van concentrar al migdia davant de la seu de la patronal Cepta. La protesta va obligar a desviar el trànsit i va provocar problemes en algunes línies de bus. La manifestació va aplegar unes 1.500 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.