Economia

L'Estat compleix el dèficit gràcies a prostitució i drogues

L'enginyeria comptable d'incloure l'economia il·legal en el PIB redueix al 6,3% els números vermells de l'Estat espanyol

Enginyeria comptable per complir l'objectiu de dèficit públic. Com per art de màgia, gràcies a la trampa estadística d'incloure les activitats econòmiques il·legals en el càlcul del PIB, L'Estat espanyol va aconseguir ahir reduir en tres dècimes els seus números vermells. El 7,1% estimat inicialment pel 2013 cau ara fins al 6,8% i, si se'n descompta el rescat bancari (la Comissió Europea fa els ulls grossos i no el computa), queda finalment en només el 6,3%.

És a dir, que gràcies a la prostitució, a la producció i al tràfic de drogues, al contraban i a la venda d'objectes robats, l'Estat espanyol compleix el calendari de sanejament dels comptes imposat per Brussel·les.

I encara li sobren dues dècimes! Aquest maquillatge no amaga, però, que l'Estat espanyol continua tenint el tercer pitjor dèficit públic de tota la UE, només darrere d'Eslovènia (que es va ensorrar amb un 14,6% l'any passat) i de Grècia (12,2%), habitual en aquest rànquing.

Superàvit a Alemanya

Únicament Luxemburg i Alemanya tenen els comptes amb superàvit. També el deute públic espanyol sembla ara (només ho sembla) més petit: la nova fórmula el retalla en gairebé dos punts, fins al 92,1% del PIB, segons va fer públic ahir Eurostat, l'oficina estadística comunitària.

No pocs economistes qüestionen aquesta nova mesura, ara obligatòria a la UE, d'incloure l'economia il·lícita en el càlcul del PIB. I és que les noves dades podrien ser molt poc precises i perdre credibilitat: quines activitats il·legals es poden incloure i quines no, en el nou còmput? Brussel·les dóna per bona qualsevol operació que es faci “de mutu acord” entre les parts. I, en el cas de la prostitució, vol que es compti des del cost de llogar una habitació per hores fins als preservatius o el “vestuari de feina” i transport dels treballadors sexuals.

La resta de la UE també se'n beneficia, d'aquest canvi metodològic, guardant les aparences a només cinc dies del resultats dels stress tests a la banca: el dèficit públic del conjunt dels Vint-i-vuit cau una dècima, fins al 3,2%, i el deute 1,8 punts, fins al 85,4%. A Irlanda, Luxemburg i Grècia és on més es nota: redueixen els seus números vermells en un punt i mig i en sis i cinc dècimes, respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.