Economia

El sector dels cítrics perdrà 15,3 milions

Unió de Pagesos reclama la retirada de 70.000 tones de mandarines

El sector citrícola de les Terres de l'Ebre està tocat de mort. La caiguda de preus durant campanyes seguides ha descapitalitzat un sector que s'enfronta enguany a unes pèrdues de 15,3 milions d'euros perquè el vent ha fet malbé la collita de clementines. Aquesta és la valoració de danys que fa el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), que reclama celeritat a l'administració a l'hora d'activar mecanismes per retirar les 70.000 tones de mandarines que s'han fet malbé. “El fort vent ha assecat la pell de les mandarines, el 70% de la producció que quedava a l'arbre no té bones condicions per arribar al mercat i és inviable fer una selecció de les que es poden aprofitar i les que no”, va explicar ahir el responsable del sector dels cítrics d'UP, Carles Roig. Així, de les 90.000 tones de mandarines que quedaven per collir (els productors estaven al principi de la campanya), entre un 70% i un 80% es perdran.

De moment, el Ministeri d'Agricultura ha autoritzat la retirada de 5.000 tones de mandarines per fer-ne sucs, un volum que no arriba a les 8.000 tones que havia sol·licitat el Departament d'Agricultura i que queda lluny de la petició d'UP, que reclama la retirada de 70.000 tones de mandarines. “S'han de retirar per a la indústria de transformació o s'han de destruir a la finca, no hi ha més opcions”, va dir el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó.

Pèrdua de centenars de llocs de treball

La recol·lecció de cítrics a les Terres de l'Ebre ocupa milers de treballadors entre els mesos de novembre i febrer, molts dels quals ja han rebut l'avís que plegaran el 31 de desembre. “Estem davant d'una catàstrofe, un problema social, però el ministeri mira cap a una altra banda, no tracta igual els citricultors catalans que els de la resta de l'Estat”, va dir Montesó amb referència a les 20.000 tones de taronges que s'ha aprovat que es retirin a Andalusia. Si la fruita es queda a l'arbre es posa en risc la pròxima campanya, perquè l'arbre no florirà. L'assegurança tampoc no cobreix la pèrdua que afecta els citricultors, perquè entén que no és només el vent el que ha perjudicat la fruita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia