Economia

UP alerta que els camps de cítrics s'abandonaran si no hi ha ajuts per al sector

El sindicat agrari, la UGT i CCOO reclamen 3 milions d'euros al govern perquè els pagesos destrueixen la fruita

Diumenge es manifestaran a Alcanar

Més d'un 65% de la collita de mandarines de les Terres de l'Ebre (140.000 tones) s'ha fet malbé pel vent i la pluja del desembre, i això ha dificultat també la recol·lecció de la producció que no estava afectada. Tot i que bona part dels citricultors tenien contractada assegurança, Agroseguro no assumeix els danys de molts productors, que encara tenen les mandarines als arbres perquè no poden assumir el cost de retirar-les. Si aquesta fruita no es retira ràpidament es crearà un problema de sanitat vegetal a la finca i, a més, la campanya vinent no hi haurà collita. “Si no s'activa un ajut per als pagesos s'hauran d'abandonar finques citrícoles, que es convertiran en un focus per a incendis agraris. Tindrem una reserva de la biosfera amb mandariners assecats”, va manifestar el coordinador d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó.

UP, la UGT i CCOO reclamen al govern que destine un 3 milions d'euros per salvar la citricultura catalana. Concretament, reclamen un ajut de 0,13 euros per quilo de mandarina, que permeti als pagesos fer la destrucció de la fruita feta malbé al camp. “Si no es fa caure la fruita no hi haurà collita la campanya vinent i, per tant, es perdran milers de llocs de treball”, va dir el secretari general de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó. En aquest sentit, els sindicats reclamen la implicació del Departament d'Empresa i Ocupació, a més del d'Agricultura. “S'ha de donar suport als cítrics perquè són un dels motors de la nostra economia”, va indicar el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró. Per diumenge han convocat una manifestació a Alcanar per exigir una resposta al govern. “Serem durs i contundents”, va dir Montesó.

Avui es reunirà la taula sectorial de cítrics a Amposta. Els productors insistiran davant l'administració en la necessitat que active ajuts que permetin retirar la fruita.

LA DATA

08.02.15
Manifestació
a Alcanar, a les onze del matí, per la crisi dels cítrics. És la segona protesta que convoca el sector.

ERC reclama accions urgents i immediates

El diputat d'ERC Lluís Salvadó preguntarà avui al conseller d'Agricultura, durant la sessió de control al govern al Parlament, quines accions emprendrà davant la crisi dels cítrics. Salvadó ha manifestat: “Calen mesures urgents, respostes eficaces i reals des de la conselleria d'Agricultura, i demanem celeritat en les actuacions.” Les pèrdues del sector citrícola s'estima que han estat de 16 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]