Economia

“La marca Catalunya Caixa és un actiu important”

El grup BBVA valora el pes de l'ensenya entre els clients de la banca minorista i la mantindrà

La futura Catalunya Caixa conservarà una certa autonomia i tindrà uns serveis centrals i un equip directiu propi

El BBVA donarà suport a l'obra social a través de l'antiga fundació d'Unnim

Banc de Girona, Banca Vilella, Banco Condal, Banca Rosés, Banca Catalana, Banca Dorca, Banc Industrial de Catalunya, Banco de la Propiedad, Banc Industrial del Mediterrani Banca Alberni, les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu... Més de vint entitats financeres d'origen català integren el grup BBVA actualment. El nombre augmentarà en les properes setmanes amb la incorporació definitiva de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa.

El BBVA es convertirà, per tant, en la segona entitat financera del país, només al darrere de La Caixa, amb una quota de mercat sobre clients del 26,1% (vegeu el gràfic adjunt). “La nostra feina serà reinventar la presència del BBVA al mercat català, perquè volem convertir-nos en una entitat de referència després de la compra de Catalunya Caixa”, diu Xavier Queralt, director general del BBVA a Catalunya.

El grup basc ja va fer un salt important al mercat català el 2012, quan va adquirir Unnim, una aposta que ara ha refermat amb la compra de Catalunya Caixa. “El negoci bancari requereix, cada cop més, una més gran massa crítica de clients, i Catalunya Caixa en té molts, però a més, Catalunya és una de les economies més dinàmiques d'Europa i la coneixem molt bé”, explica Queralt, que sentencia: “En definitiva, ens interessa molt estar aquí i, a més, l'experiència d'Unnim ha estat positiva.”

Nou equip directiu

Catalunya Caixa celebrarà la junta d'accionistes l'11 d'abril que ve. En la reunió, aprovarà la incorporació definitiva al BBVA a més del nou consell d'administració, del qual sortirà el futur conseller delegat de l'entitat. I tot i que Queralt rebutja pronunciar-se, fonts del sector el situen com a principal candidat en condició d'home fort del BBVA a Catalunya. Substituirà José Carlos Pla, que va ser designat pel FROB al maig del 2013, per endreçar l'entitat i facilitar-ne la venda.

“El BBVA, amb Catalunya Caixa, serà un banc més català perquè un terç del seu negoci a l'Estat estarà a Catalunya”, explica Queralt.

Catalunya Caixa serà, doncs, una filial del grup BBVA amb uns serveis corporatius i un equip directiu propi. “Serà una entitat independent dins del grup BBVA i tindrà una dinàmica diferent”, diu Queralt. Això no impedirà que en diversos punts, com és el de l'ús d'una mateixa plataforma tecnològica, col·laborin activament.

El futur de la banca

Un aspecte que el director general de BBVA s'afanya a destacar és el valor de la marca adquirida: “Conservarem l'ensenya Catalunya Caixa perquè té un valor i és un actiu important.” En aquest sentit, subratlla el pes de la marca Catalunya Caixa en el negoci minorista, és a dir, entre els clients particulars. Ara per ara l'entitat té una quota en el mercat català del 13,8%, només superada per La Caixa. En aquest sentit, les marques Catalunya Caixa i BBVA continuaran lluents en els carrers de tot Catalunya, però segmentades per negocis i serveis oferts.

En aquest punt, Queralt aprofita per parlar del futur del negoci financer. “En el BBVA estem convençuts que el futur de la banca implica l'internet, per una simple qüestió de costos d'operacions i rendibilitats del negoci”, explica, i hi afegeix tot seguit: “La presència física és important, però fins a quin punt, si la captació de diners té un interès relatiu?” Considera, per tant, que en els propers anys continuarà el procés que en el passat havien engegat de tancar oficines i de reduir personal.

En relació amb l'obra social, un factor tan característic entre les caixes, Queralt mostra el seu compromís. “L'obra social la farem a través de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb la qual vam signar una aliança per continuar amb els projectes de l'antiga Unnim”.

LES FRASES DE XAVIER QUERALT

El BBVA, amb l'adquisició de Catalunya Caixa, serà un banc més català, perquè un terç del seu negoci a l'Estat estarà a Catalunya
Ja estem creixent de manera significativa en volum de crèdit, tant el particular com el destinat a empreses, especialment petites i mitjanes

Creixement en el crèdit a l'empresa

Entre les oportunitats de creixement que Xavier Queralt, director general del BBVA a Catalunya, destaca arran de la compra de Catalunya Caixa hi ha el crèdit i, especialment, el destinat a les empreses. “El BBVA és un grup especialment creditor a Catalunya i, en el passat, de cada euro de dipòsits hi havia tres euros de préstecs”, explica Queralt, que hi afegeix: “Ja estem creixent de manera significativa en volum de crèdit, tant el particular com el destinat a empreses, especialment pimes.” El director general del BBVA a Catalunya considera, a més, que en els propers trimestres augmentarà la concessió de préstecs. “És indubtable que les coses han millorat en l'economia”, afirma.

Catalunya Caixa va obtenir un benefici net de 122,8 milions d'euros l'any passat. El marge d'interessos –mesura el negoci de captar diners per prestar-ho– va augmentar fins a 424,9 milions d'euros, amb una caiguda del 15,1% respecte al 2013. Cal tenir en compte que entre els exercicis del 2013 i del 2014 Catalunya Caixa va passar de 1.100 oficines a les actuals 756 sucursals com a conseqüència de la reestructuració dictada pel pla de rescat de Brussel·les.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.