cultura

‘L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra' i el tercer volum de les memòries de Jordi Pujol, els més venuts per Sant Jordi

‘Quan érem feliços', de Rafael Nadal, i ‘El menjar de la família', de Ferran Adrià, ocupen la segona posició de ficció i no ficció, respectivament

Eduardo Mendoza i Santiago Niño Becerra encapçalen el rànquing en castellà

La venda de roses millora en relació a l'any anterior, però queda per sota de les expectatives

  • Diverses persones observen els llibres d'una de les parades instal·lades a les Rambles, aquest dilluns a Barcelona ACN.
  • Video: El despertar de Sant Jordi

L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra (La Campana) de l'escriptor suec Jonas Jonasson ha estat el llibre de ficció en català més venut durant aquest Sant Jordi, segons el balanç fet aquest dilluns a la tarda pel Gremi de Llibreters de Catalunya i de les llibreries Abacus. El tercer volum de les memòries de Jordi Pujol, Memòries III: de la bonança a un repte nou (1993-2011) (Proa), escrites pel periodista Manel Cuyàs, ha estat l'obra de no ficció més venuda de la diada.

El segon llibre de ficció més venut ha estat Quan érem feliços (Destino) de Rafael Nadal, mentre que en la tercera posició del rànquing hi ha Memòria d'uns ulls pintats (Empúries), de Lluís Llach. En la quarta i la cinquena posició s'han situat, respectivament, Jo confesso (Proa), de Jaume Cabré, i La dona veloç (Planeta), d'Imma Monsó.

En la categoria de no ficció, el segon llibre més venut ha estat El menjar de la família (La Magrana), del cuiner Ferran Adrià, seguit de Viatge a l'optimisme (Destino), d'Eduard Punset. Fago (La Campana), de Carles Porta, i Diguem prou! (Angle), d'Arcadi Oliveres, ocupen el quart i cinquè lloc, respectivament.

Mendoza i Niño Becerra s'imposen en castellà

En llengua castellana ha liderat les vendes la nova novel·la d'Eduardo Mendoza, El enredo de la bolsa y la vida (Seix Barral) i en la categoria de no ficció ha fet Más allá del crash (Los libros del Lince), de Santiago Niño Becerra.

El llibre de Jonasson El abuelo que saltó por la ventana y se largó (Salamandra) ha ocupat el segon lloc d'obres de ficció en castellà i El lector de Julio Verne (Tusquets), d'Almudena Grandes el tercer. El prisionero del cielo Planeta) de Carlos Ruiz Zafón i Las horas distantes (Suma de letras), de Kate Morton, s'han situat en quart i cinquè lloc.

El rànquing de no ficció en català i castellà han coincidit en la segona posició amb el llibre de Ferran Adrià La comida de la familia (RBA). En tercer lloc hi ha La soledad de la reina: Sofía, una vida (La esfera de los libros), de Pilar Eyre. A continuació, El arte de no amargarse la vida (Oniro), de Rafael Santandreu i Haciendo majaradas, diciendo tonterías (Espasa), de Mario Vaquerizo.

En la secció de llibres mediàtics, s'ha imposat APM? El circ de la tele (Ara llibres), de diversos autors, seguit pel El llibre de jocs de Crakovia' (Columna) i En directe (Rosa dels vents), de Josep Cuní i Pilar Rahola.

En la categoria de llibres infantils i juvenils ha guanyat en català Stilton: El llibre i la rosa (Estrella Polar), de Geronimo Stilton i Los juegos del hambre I (Molino), de Suzanne Collins, en castellà.

En una nota de premsa, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha expressat que “la sensació és que la dinàmica de vendes ha estat bona”. El president de l'entitat, Antoni Daura, s'ha mostrat confiat a poder igualar almenys la facturació de l'any passat, que va ser d'uns 17 milions d'euros. El gremi ha apuntat que l'absència d'un clar best seller, tot i la presència d'alguns títols favorits en la travessa dels més venuts, ha portat a una major diversificació de les compres d'uns lectors que s'han decantat majoritàriament per la narrativa.

Més roses que el 2011

La venda de roses ha millorat aquest Sant Jordi en comparació amb l'any passat, quan va coincidir amb les vacances de Setmana Santa. Tot i això, la vicepresidenta del Gremi de Floristes de Catalunya, Pepita Embid, ha assegurat que les expectatives eren millors del que finalment està sent la jornada.

Segons ella, la crisi ha provocat una davallada en la despesa mitjana per comprador, que és d'entre cinc i deu euros. A més, ha criticat “l'economia submergida” i el fet que l'Ajuntament de Barcelona doni permisos “totalment gratuïts”.

Embid ha aclarit que els floristes arribaran als quatre milions de roses, però per arribar als set milions de què parlava el Mercat de Flor i Planta Ornamental s'ha de buscar al mercat submergit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.