cultura

Patrimoni

La mina de la Vajol continua tancada per falta de diners

S'hi va amagar el tresor de la República i s'hi volia fer un centre de la història de l'exili

“Ja m'agradaria poder condicionar la mina i fer-la visitable, però ara mateix el municipi no té recursos per fer-ho”, explica Dolors Manzanera, alcaldessa de la Vajol. L'Ajuntament va acceptar ara fa un any la cessió al municipi de la mina Canta, una mina de talc que va passar a formar part del patrimoni històric del país quan es va convertir en el búnquer on es va amagar el tresor de la República al moment de la Retirada. La cessió per part de l'antic propietari Miquel Giralt (que va ser alcalde de la Vajol durant vint anys) es va iniciar al final del mandat de l'anterior alcaldessa, Montserrat Sarabia, i es va acabar de formalitzar amb l'alcaldessa actual, Dolors Manzanera. L'accés a l'edifici i a les sales subterrànies ja havia quedat clausurat uns anys abans pel seu estat d'abandó i la perillositat de l'estructura.

Des de la cessió a l'Ajuntament, sí que es van netejar els voltants de la mina, tenint en compte que és un dels punts destacats de recorreguts com el de la Ruta de l'Exili, que reagrupa en aquest sector espais com Can Barris, la masia on es van refugiar els màxims dirigents polítics de la República, els passos fronterers de l'exili, els colls de Lli i de la Manrella, i el poble de la Vajol. Entre els diferents projectes que s'havien arribat a insinuar per a la mina Canta, s'havia parlat d'un centre dedicat a la memòria històrica de l'exili, o d'una subseu del Mume de la Jonquera.

Cap d'aquestes idees, però, s'ha tirat endavant. Ara, l'alcaldessa es donaria per satisfeta si com a mínim es pogués condicionar la mina per fer-la visitable i es manté en espera de poder-se acollir a una subvenció.

El fortí del tresor de la República

La mina Canta –també coneguda per molta gent com la mina Negrín– va ser transformada al moment de la Guerra Civil en una autèntica fortificació: allà es va emmagatzemar, abans de l'exili, el tresor de la República, constituït per reserves d'or del Banc d'Espanya i quadres procedents del Prado, bàsicament. L'episodi també va arribar a inspirar la novel·la d'èxit El setè camió, de la qual és autora Assumpta Montellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.