cultura

ALBERT ALFORCEA

AUTOR I IL·LUSTRADOR

“Un artista tant pot ser un il·lustrador com un flequer”

Albert Alforcea (Figueres, 1968) és un polifacètic autor que toca molts camps: il·lustrador, cantant, escriptor... Els dos últims anys s'ha dedicat en cos i ànima a crear un nou univers: el dels éssers fantàstics, que són a casa, a l'escola, etcètera. Totes les seves referències es poden trobar al web www.albertalforcea.com
La pujada de l'IVA?
Em sembla fatal.
Estan amputant una part molt important
de la cultura

La imaginació és la millor eina per crear el món de les seves il·lustracions. Un món d'éssers fantàstics, de follets i fades, que han sorgit de la ment d'Alforcea i que ha plasmat en els seus llibres. L'autor utilitza dos formats: unes guies, en què ens presenta uns personatges que viuen en un univers paral·lel, i les novel·les, en què es desenvolupa una trama amb aquests éssers.

Ens pot posar un exemple sobre el funcionament d'aquestes guies d'éssers fantàstics? De moment n'hi ha tres de publicades: la dels éssers de la llar, els de Catalunya i els de l'escola.
Els de la llar, per exemple. Són un grapat d'éssers fantàstics que estan repartits per tota casa. Cap fa més de cinc centímetres i els trobem per tot arreu. Hi ha tres famílies: els socials, que s'ajuden els uns als altres; els ombrívols, que intenten fastiguejar els del seu voltant, i els místics, que viuen en una altra dimensió i que només poden veure els mateixos éssers fantàstics. Nosaltres, els humans, no.
I cada personatge té la seva història particular.
Exacte. Hi ha el de la pols, que la reparteix per tota casa. Té una fórmula màgica per crear la pols i és imprescindible, perquè tots els membres de la seva comunitat no podrien respirar si no n'hi hagués. També hi ha el follet elèctric, que provoca les apagades, i el mestre bibliotecari, que és el batlle, perquè és el més llest. I curiosament és un escarabat. O el que viu a l'armari, el que es menja les plantes, el que causa les fresses a les canonades, el que amaga els estris més útils de la casa i els dos dragons que viuen a sota el llit i que depèn de qui guanyi el nen té somnis o malsons.
Com arriba Albert Alforcea a aquest món fantàstic?
No hi ha un artista que no estigui influenciat per un altre. Sents parlar Scorsese d'Elia Kazan i li cauen les llàgrimes. Hi ha hagut un munt de coses visuals que m'han influenciat. Al marge d'El senyor dels anells, que és bàsic, hi ha Jim Henson i el seu Cristal oscuro. Aquest vessant sempre m'ha enganxat. I, com que la meva feina com a il·lustrador es desenvolupa a casa, vaig començar a pensar en tot un món que m'envoltava.
Aquest univers ja el va atraure de petit.
Quan era escolta hi havia un exercici de nit al bosc que estava molt bé. Caminàvem en grup i ens deixaven sols, perquè escoltéssim. N'hi ha que sentien sorolls i jo explico en el meu llibre que vaig escoltar com remors, veus petitones.
Aquesta imaginació és innata?
És com una necessitat, com una sensació que et manté viu. Hi ha cops que quan dibuixo o escric estic donant puntades de peu, perquè m'emociono. I, a vegades, també són records que fas servir. Caràcters de gent que coneixes. Un neix amb imaginació, però s'ha de treballar. La imaginació la té tothom, tot i que es desenvolupa de manera diferent. Un artista tant pot ser un il·lustrador com un flequer.
Els seus llibres només van dirigits a un públic infantil i juvenil?
Teòricament sí, però els compra gent d'edats molt diferents. Les guies són tan i tan il·lustrades que molta gent les col·lecciona.
Vostè toca altres camps de les il·lustracions. Per exemple, el de les portades de discos, samarretes o marxandatge.
L'any passat vaig fer la portada del disc de Vargas, Bogert & Appice –tres músics amb un llarg recorregut–. Abans ja havia treballat en aquest món per a l'Eric Martin, de Mr. Big; Richie Kotzen, de Poison i Mr. Big, i fent el cartell de la gira de John Waite a Espanya. A partir d'aquí, ens vam conèixer amb Javier Vargas i li va agradar la meva feina.
Com veu la pujada de l'IVA?
Fatal. No ja com a artista o il·lustrador, sinó com a consumidor. Estan amputant una part important de la cultura. Potser la majoria haurem de moure les coses a fora. Es fa bon cinema, bons llibres. De problema d'artistes, no n'hi ha. No sé com ho té un artista que comenci ara.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.