cultura

Savall convida a la Mediterrània

La fira de cultura tradicional, instal·lada a Manresa, aprofundeix en la cruïlla de cultures al Mediterrani

La fira potencia aquest any la fusió de diferents cultures i la transversalitat de disciplines

El que, possiblement, és el músic català més reconegut internacionalment, Jordi Savall, és l'artista convidat de la pròxima edició de la Fira Mediterrània, que està previst que se celebri del 7 al 10 de novembre a Manresa. Savall serà la brúixola d'una edició que, sota el lema de Cruïlles, investigarà en les fronteres de les diferents cultures així com en la transversalitat de disciplines. Savall participarà en dos concerts durant la fira i també serà protagonista de dos documentals, en els quals es farà present l'absència de la seva companya Montserrat Figueras, al novembre farà dos anys.

Jordi Savall (Igualada, 1941) renovarà el seu projecte Mare Nostrum a Manresa, un títol que utilitzava habitualment per signar diferents programes. Ara el recuperarà per primer cop sense la veu de Figueras. Tal com explicava ahir Manuel Forcano, director general de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall, l'intèrpret no vol tocar més aquelles partitures que interpretava amb la seva dona, “no vol una substituta”. Per això, ara ha optat per un programa amb dues veus masculines de gran referència en les seves cultures respectives: Lior Elmaleh, d'Israel, i Gursoy Dinçer, de Turquia. Elmaleh és un nom respectat per la seva aportació a la recuperació de les cançons litúrgiques que es canten a les sinagogues. Dinçer, en canvi, signa amb facilitat treballs de divulgació a la televisió i facilita el pas de la música tradicional a la clàssica. El repartiment s'acabarà amb una mateixa composició que, actualment, es canta a les tres cultures (la sefardita, la musulmana i la cristiana) però amb lletres ben diferents: si en la composició jueva fa referència a Moisès, en l'àrab, a una escena d'enamorament en un jardí. Amb aquesta composició, Savall pretén demostrar “la Babel Mediterrània”: la capacitat de la música de creuar ponts entre unes cultures que, històricament, també han estat enfrontades. Savall ha plantejat una segona actuació que busca ponts amb la música celta, una cultura que avui està focalitzada lluny de la Mediterrània però que, durant anys, va dominar la Mediterrània. “Nosaltres en som fills, també”, rematava ahir a Barcelona en la presentació del convidat de la Fira Mediterrània Manuel Forcano.

Prop d'un milió d'euros

La Fira Mediterrània disposa d'un pressupost proper al milió d'euros –el 2012 va ser d'1,1 milions–. El treball de la gerència ha estat que la retallada de l'Administració (que, de fet, no té el pressupost tancat) es compensi amb la incorporació de la Diputació de Barcelona al patronat, així com de la recerca de nous patrocinadors. La Fira Mediterrània, estratègica dins del catàleg del Departament de Cultura, ja ha demostrat la utilitat de participar-hi com a espai per vendre gires posteriorment. Un exemple? Noah va estrenar programa a la Mediterrània i ara té concerts a Barcelona.

La fórmula de convidar un artista (que habitualment treballa en camps fronterers del tradicional) està ajudant, any a any, a donar una mirada més àmplia a la sovint menystinguda cultura popular. En aquest sentit, la Cruïlla del lema (que ja va signar anys enrere el desaparegut Entrecultures de Ricard Salvat a Tortosa) mira amb bons ulls tant la fusió de pobles a través de la cultura com la de disciplines artístiques amb uns productes que cavalquen en els marges de la dansa contemporània, el cinema, les arts escèniques o, com aquest any, la música clàssica antiga. El mateix Savall participarà en la taula rodona Art i diàleg entre cultures.

Ahir es van donar a conèixer també els dos documentals que completen el programa Savall: Música Savall. Història Bòrgia (“el making of de la recerca d'aquest programa durant un any i mig de feina”, comenta Forcano) i Montserrat Figueras, la veu de l'emoció, un documental que recull el primer any de l'absència d'aquesta cantant en la vida de Savall i en el panorama musical en global.

També hi ha previstos altres documentals: El silencio entre los disparos (sobre les víctimes de la plaça Tahrir l'any 2011), Rap àrab (cantants del gènere des del Marroc a Síria) i l'estrena a Catalunya de Romanistanbul, sobre els músics romanís en el mercat musical d'Istanbul.

LA DATA

07.11.13
S'inaugurarà
la setzena Fira Mediterrània, amb un concert impartit per Jordi Savall amb veus otomanes i sefardites.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.