cultura

JULIETA VENEGAS

LA CANTANT MEXICANA PRESENTA ‘LOS MOMENTOS' AVUI AL COSTA MUSIC FESTIVAL DE LLORET I DIMECRES A CADAQUÉS

“Aspiro a cantar tants anys com Bonnie Tyler”

La cantant mexicana presenta en aquesta gira el seu sisè disc d'estudi, amb una sonoritat més electrònica que a ‘Otra cosa'

Aquesta nit cantarà a Lloret de Mar, amb Bonnie Tyler i Pastora

La cantant mexicana Julieta Venegas està fent una gira per l'Estat espanyol, per presentar el seu sisè disc d'estudi, Los momentos, que aquesta nit arriba al Costa Music Festivalde Lloret de Mar i dimecres vinent, al Festival de Cadaqués. Avui, a les pistes d'atletisme de Lloret, Venegas compartirà cartell amb la cantant britànica Bonnie Tyler i el grup català Pastora (21 h). Després d'haver venut més de deu milions de discos, Julieta Venegas manté intacta la seva independència personal i musical.

Ara que tothom busca sons més orgànics, Los momentos sembla gairebé un disc de tecno-pop, com si premeditadament volgués anar a la contra.
No, jo mai no faig les coses amb gaire premeditació. Però després d'haver enregistrat dos discos tan acústics com ara MTV Unplugged (2008) i Otra cosa (2010), ara necessitava un canvi de sonoritat. De fet, sempre he combinat molt l'acordió i altres instruments acústics amb l'electrònica.
Parlant de l'acordió, en aquest disc gairebé no sona.
Sí, només apareix puntualment en un parell de temes.
A Los momentos ha treballat amb el músic i productor mexicà Yamil Rezc. Per què el va triar per a aquest projecte?
En Yamil té el seu propi segell discogràfic i treballa amb moltes bandes independents. Va produir Bestia, del grup mexicà Hello Seahorse!, un disc boníssim, i això va fer que intentés contactar ja amb ell per treballar en el disc anterior, però llavors no va poder ser. Té una gran personalitat creativa i ha aportat molt a aquest disc.
I no li va sorprendre que Julieta Venegas volgués contractar els seus serveis?
Per què l'havia de sorprendre?
Potser perquè ell treballa amb grups independents i vostè ha venut deu milions de discos.
No crec gens en aquestes hipotètiques barreres entre música independent i comercial. Si algú té aquest tipus de percepcions respecte a la meva música, és que no em coneix prou.
Quina formació l'acompanya en aquesta gira?
És un grup més reduït que en la gira del disc Otra cosa: un quintet sense vents i amb dos teclats, d'acord amb el so de Los momentos, que ha fet canviar també una mica els arranjaments del temes més antics.
Quin ritme porta a les seves gires? Pot fer res més que tocar i dormir en hotels?
La veritat és que, quan venim de gira a Europa, acostumem a portar un ritme força intens, però en aquesta ocasió fins i tot he pogut agafar uns dies lliures. Intentem racionalitzar les gires i plantejar-les per blocs: ara som aquí, a la tardor tocarem a Mèxic i els Estats Units... Sobretot, no volem tornar-nos bojos voltant amunt i avall.
Com veu l'Espanya de la crisi?
No la noto tant en els concerts, en què la gent ve una mica a desconnectar i passar-ho bé, però sí quan parlo amb amics i m'expliquen les grans dificultats que estan passant.
En canvi, sembla que Mèxic viu un gran moment creatiu.
Sempre hi ha hagut molt moviment cultural. Però ara que les grans discogràfiques no fitxen grups, els músics està creant les seves pròpies eines de creació i difusió, aprofitant les noves tecnologies. De fet, sempre he tingut aquesta actitud: encara que hagi treballat amb multinacionals, ho he fet a la meva manera i donant sobretot importància al directe. Per això venim tan sovint a l'Estat espanyol i a Europa, per fer un seguiment constant de la nostra vinculació amb el públic d'aquí.
S'imaginava que algun dia actuaria amb Bonnie Tyler?
No! [riu] Al principi vaig pensar que es tractava d'un grup indie espanyol que es deia així [riu més]. Però em sembla molt bé que hi hagi artistes com ella, que continuïn en actiu després de tants anys als escenaris. De fet, jo també aspiro a cantar tants anys com ella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.