El lector escriu

No sols d'emprenedoria viu l'home

Responent a l'article Enlluernats per l'emprenedoria, escrit per Xavier Serra i Besalú el 20 d'agost, sobre la generalització de l'emprenedoria en l'educació, estic força d'acord amb el que s'hi afirma, però voldria fer-hi algunes reflexions. El problema de les idees “il·luminades”, com moltes “generalitzacions” que s'han donat en l'ensenyament, és que són imposades de manera vertical, sense que qui les ha d'aplicar les hagi fet seves. I és que la “llum” ha de sortir del fons dels nostres cors i les idees “genials” les hem d'integrar en nosaltres, per després mostrar l'exemple als altres.

Durant segles hem estat immersos en una estructura social piramidal, on el poder mana de dalt a baix. Estem evolucionant cap a una altra estructura, en xarxa, en la qual tots som protagonistes i és la llum la que es propaga. És una nova societat, en canvi permanent, on els nostres infants en són natius. Saben navegar en un mar d'impulsos d'informació, encara que a vegades els falta sentit crític per seleccionar-la. La nostra funció com a professors ha de ser precisament aquesta. Com ho podem fer? Els continguts clàssics tenen una estructura molt formal, i això no és dolent, però cal adaptar-los. Són importants, però també ho són els aspectes transversals. Sempre ho han estat, d'importants, però actualment són fonamentals per assegurar-nos la “supervivència”, si no volem anar sempre “contra corrent”.

No sols es pot fer emprenedoria, sinó que també es poden considerar altres possibilitats no habituals en l'ensenyament, com ara les tècniques de relaxació, però no com una veritat absoluta, sinó com una certesa que ens hem fet nostra, integrant-la a les nostres vides. L'entorn no el podem canviar. Som nosaltres qui ens hem d'adaptar als canvis, però per convicció, i no per imposició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.