Editorial

El paper dels alcaldes davant del foc

La principal prioritat davant l'incendi de l'Alt Empordà continuava sent ahir la lluita contra les flames que amenaçaven també l'Alta Garrotxa i que els efectius de la Generalitat ja combatien ahir amb tots els efectius possibles. Tot i això, ja es començaven a sentir algunes veus crítiques, que caldrà analitzar amb serenor. L'alcalde de Terrades, per exemple, lamentava que, malgrat les reiterades peticions d'auxili, ni un sol bomber va comparèixer al poble durant la dura jornada de diumenge. D'altra banda, també caldrà valorar si no va ser prematura la decisió de reobrir ahir l'autopista AP-7 amb l'incendi encara per controlar, perquè després el risc per als conductors va fer aconsellable tornar-la a tancar a corre-cuita. Caldrà debatre també si va ser encertada la decisió presa diumenge de desviar cap a la carretera de Portbou el trànsit transfronterer que no podia passar a través de la Jonquera. Aquesta és una opció que s'ha utilitzat amb èxit altres vegades, però potser cal valorar a fons si cal acumular tants vehicles en una via complicada, amb molts revolts, i que, evidentment, no està preparada.

En qualsevol cas, ara que es torna a debatre la conveniència de reduir el nombre d'ajuntaments per motius econòmics, la tragèdia empordanesa ha recordat una vegada més la importància que té per al territori la figura dels alcaldes. Sense ells, els esforços de bombers i policies ben segur no haurien donat els mateixos resultats. Les hectàrees afectades ja són catorze mil i es confirma que la causa dels focs ha estat una negligència humana. Massa aviat per fer balanç, massa tard per treure profit de les campanyes de conscienciació i millorar la neteja dels boscos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.