Editorial

Augment de tarifes en mal moment

El govern espanyol ha aprovat una reforma del sistema elèctric que implicarà un immediat increment del rebut domèstic d'un 3%. Es tracta d'un augment que se suma als que hi ha hagut des del 2005, fins a totalitzar un 60%, aproximadament. Les raons que ha donat el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, per justificar aquest increment són prou conegudes: l'herència rebuda, d'una banda, i els grans desastres que sobrevindrien si no es prenguessin ara aquestes mesures, que fan recaure l'ajustament sobre particulars, empreses, companyies i el mateix pressupost de l'Estat.

El ministre d'Indústria va presentar un panorama insostenible per al futur de la generació i la distribució elèctrica si no es feia aquesta reforma. No va parlar, però, ni dels grans beneficis de les companyies, ni de per què ha fracassat la lliure competència impulsada pel govern de José María Aznar, que representa que havia de pressionar les tarifes a la baixa, ni tampoc, per suposat, de quina part de responsabilitat en l'acumulació del dèficit de tarifa té la poca inversió feta en la modernització de la xarxa de distribució, de la qual es tenen periòdics i lamentables exemples.

Aquesta reforma de la tarifa elèctrica arriba en molt mal moment. Totes les empreses passen per grans dificultats. Han guanyat competitivitat abaixant salaris. Seria lamentable que aquesta millora quedés neutralitzada pel cop elèctric. Pel que fa als consumidors, l'augment és una altra mala notícia: caldrà pagar més per tenir el mateix servei. I això en un context en què els ingressos cauen. El govern espanyol ho justificarà amb grans conceptes. Ja ningú no se'l creu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.