Opinió

LA GALERIA

Cara i creu

Cal posar fi
als ramats
de turistes darrere
un guia que
els fa fer
el viacrucis per determinats bars de Lloret

Un amic de temps que em mereix tota la confiança em comenta la situació del comerç lloretenc aquest estiu. S'acusa la crisi i les vendes són difícils. La seva dona té una botiga i ho constata cada dia. Per si fos poc, m'explica que els Mossos d'Esquadra els acaben de posar una multa de 3.000 euros. Un xicot amb aparença d'adult va entrar a la botiga, va comprar una beguda alcohòlica, va pagar i va marxar. La mestressa va cometre la badada de no demanar-li el carnet d'identitat. Una mica més avall, hi havia casualment (?) una parella de mossos que van parar el client, el van fer identificar, li van preguntar de quina botiga venia, van adreçar-se tots plegats al comerç i es va desencadenar la causa de la multa. Carnet a la mà, al vailet li faltava un mes per a l'edat reglamentària. Fins aquí el fet, desafortunat per al comerciant i just des de la perspectiva de la defensa de la salut dels joves. Ara bé, furgant una mica, sembla que l'actuació policial prové d'una denúncia de l'hotel on s'allotja el comprador de la beguda. L'hoteler, que factura a baix cost i es refia de les despeses extres, quan els joves, en el bar interior –difícil de controlar, suposo, per la policia–, prenen unes copes, aprofita l'ocasió i els carena, expressió que vol dir que els cobra una picossada. El segon o tercer dia, els joves passen del bar de l'hotel, surten a comprar-se les begudes a fora, les entren amb discreció i, un cop a l'habitació, beuen el mateix, al seu aire i per molts menys diners. Com que l'endemà el servei d'habitacions es troba les botelles buides i, sovint, les bosses de la botiga on s'han comprat, l'hoteler s'enrabia de no poder fer ell el negoci i, fingint tenir cura de la salut dels joves –en realitat defensa els seus interessos econòmics–, en dóna part per eliminar un competidor. Es tracta d'un problema de picaresca.

La cosa, però, es presta a reflexió. El prestigi turístic d'un poble no pot fomentar-se de manera parcel·lada. No pot ser que el comerciant, l'hoteler, l'amo de la discoteca, el guia, només pensin en ells, per separat. Cal coordinació i treball de conjunt. I cal una actuació imparcial de les forces policials en què es busquin els autèntics causants dels crits i dels enfrontaments. I, de passada, posar fi als ramats de turistes darrere un guia que els fa fer el viacrucis per determinats bars en un pelegrinatge que porta a la borratxera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.