Opinió

Vuits i nous

Mossos en castellà

La primera cosa que hauria de fer el conseller d'interior Felip Puig és fer formar els Mossos d'Esquadra a l'esplanada, identificar els agents que per mostrar un malestar laboral van decidir parlar en castellà i els que pel mateix motiu van cantar a Lloret el Que viva España al president de la Generalitat en persona, i dir-los vostè, vostè i vostè, fora de la fila, i arrestats. O fer-los fora del cos. O degradar-los amb exposició pública, si tenien grau. ¿No hi ha prevista, aquí, aquella cerimònia tan vistosa que hem vist fer en altres països consistent a arrencar les medalles, els galons i els botons als soldats indignes? L'uniformat allí dret, quiet com un estaquirot a la vista de tothom, i el general anar-li llevant les floritures i tirant-les per terra. No, es veu que el reglament disciplinari vigent al país no ho preveu. Sempre ens perdem la part millor dels espectacles.

Van posar càmeres a les comissaries per controlar que els mossos no deixessin anar la mà amb els detinguts i perquè els detinguts no denunciessin fantasies. Hi havia càmeres, en aquest cas càmeres de la televisió pública i privada, que amb els seus micròfons van captar el moment en què alguns mossos parlaven en castellà per humiliar-nos a tots, per fer mal al cos personal i al cos social en el punt sensible on fa més pupa. No és suficient prova documental? Jo em sento molt maltractat, conseller Puig, i com jo molta gent que conec i molta gent que pensava que el català en boca dels mossos no era un fet accessori i de treure i posar, sinó consubstancial i diferencial. Alguns mossos han tacat l'uniforme que porten –frase que sempre fa impacte–. A vostè la taca no li causa impacte, conseller?

Hi ha una cosa que fa molt mala espina. Quan en un cos armat no es prenen mesures contra els díscols i indisciplinats és perquè, encara que es vulgui fer veure el contrari, molts o la majoria dels efectius estan d'acord amb l'actuació d'aquells, i el general, per no embolicar més la troca, opta per fer l'orni. S'ha dit que la castellanada de la setmana passada i l'atac al President van ser la reacció d'una minoria. Faci el favor de confirmar-nos-ho, conseller Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.