Opinió

opinió

Privatització o despropòsit?

La gestió de l'ABS de l'Escala per part d'una empresa aliena al sector és un despropòsit

Aquestes setmanes ha estat objecte de polèmica l'adjudicació, de moment amb caràcter provisional, de la gestió de l'àrea bàsica de salut (ABS) de l'Escala i dels seus consultoris d'influència a l'empresa EULEN. Una empresa dedicada bàsicament a la prestació de serveis a les empreses i sense experiència en la provisió de serveis assistencials al Servei Català de la Salut. Des del territori s'ha criticat unànimement una suposada privatització del servei públic de la salut.

Deixeu-me dir d'entrada que em costa, a nivell conceptual, considerar la privatització de la gestió indirecta d'un servei públic. També cal recordar que en la nostra història recent, la sanitat catalana ha destacat no només per la qualitat en la prestació dels serveis assistencials als seus usuaris, sinó també per ser pionera en la incorporació de les tècniques de la gestió pública més avançada. Potser precisament aquest és el motiu d'aquella qualitat. Les polítiques de desburocratització, la gestió gerencial, l'avaluació de resultats, les cartes de serveis... han comportat, malgrat tot, una sanitat catalana eficaç i eficient, que ja voldrien molts països del nostre entorn.

En el marc d'aquestes polítiques de modernització organitzativa i de gestió, també cal destacar la utilització de la competència interna com a generadora d'eficiència. Convertir l'Institut Català de la Salut en un proveïdor més del sistema, al costat dels operadors de titularitat privada, ha contribuït a generar més competitivitat en el conjunt del sector. Així com també ho ha fet possible l'important paper d'associacions, consorcis i entitats religioses en la configuració del nostre sistema de salut.

La gestió de l'ABS de l'Escala per part d'una empresa privada aliena al sector potser no és una privatització, però sí un despropòsit. La fundació Salut Empordà, que no té afany de lucre i que és el proveïdor més conegut i prestigiat a la zona, amb una trajectòria de gestió impecable, ha quedat desplaçada per
EULEN. Cal tenir en compte, a més, que Salut Empordà gestiona l'hospital de referència de la comarca i la majoria dels CAP locals, generant així moltes economies d'escala, que ara es veuen amenaçades.

En moments com els actuals, cal ser molt vigilants per garantir la continuïtat del nostre sistema de salut, avançant en la línia de la innovació en la gestió que l'ha caracteritzat en els darrers decennis. Una gestió moderna i de qualitat que poc té a veure amb l'aplicació dogmàtica d'ideologies neoliberals o amb despropòsits com el cas de l'Escala. Un despropòsit la revisió del qual el conjunt dels empordanesos demanem al nou any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.