Opinió

El paper internacional

Europa no es pot concebre sense tenir en compte
que existeix en
el seu si una nació
que s'anomena Catalunya

Dissortadament, els catalans vivim un moment molt dur, per l'actitud absurda, immoral i molt poc intel·ligent adoptada pel govern del PP davant de la nostra reivindicació d'afirmar la identitat catalana en tots els ordres, arribant a l'estat propi. Si ho comparem amb la posició presa pel govern britànic davant de la reivindicació escocesa, podem comprovar que la democràcia que hem assolit és poc consistent. És molt diferent de com els britànics l'entenen.

Com pot ser que Espanya digui que el rol de Catalunya és bàsic en el context espanyol i alhora vulgui perjudicar-la molt, si la necessita tant? En termes democràtics, tot i que no accepti la posició catalana, l'única opció que li queda és tractar de negociar la solució menys perjudicial per a les dues parts. Encara que Catalunya esdevingués independent hi ha molts camps en els quals el futur estat i Espanya haurien de trobar camins de col·laboració, d'entesa, com és el supòsit que ens ofereixen Txèquia i Eslovàquia, que es van separar pacíficament. Existeixen molts interessos comuns que no es poden menystenir...

Catalunya, en el terreny econòmic, té moltes possibilitats d'expansió en el camp de l'exportació dels seus productes, que poden resoldre parcialment la seva difícil situació. Per tant, en un sentit global cal que el nostre govern i la nostra societat civil, a través de les seves institucions representatives, defineixin la seva política internacional en tots els àmbits. És una necessitat indefugible, fonamental. És evident que la nostra nació té una personalitat i identitat forta, com una de les nacions sense estat amb un perfil més definit i més potent. Per tal raó, tot seguit exposo, en el terreny internacional, una sèrie de factors que cal tenir en compte i que permeten considerar que en l'actual confrontació que estem vivint i patint poden tenir un pes significatiu:

1. Des de l'angle econòmic, les empreses catalanes són bàsicament mitjanes i petites, però sortosament amb una remarcable vitalitat, com ho demostra el seu paper en el camp de les nostres exportacions. A més, vull mencionar el rol que exerceix La Caixa, el grup econòmic més important de Catalunya, tan diversificat, i un dels d'Espanya, i amb projecció estrangera, amb totes les repercussions que aquest fet origina.

2. La llengua i la cultura catalanes tenen un pes específic, com ho demostra la difusió de la nostra literatura, del teatre, de la cultura popular, de la música, dels seus intèrprets, en àmbits concrets no gaire grans però amb el suficient pes específic, com a exponent de la fortalesa d'una nació, evidentment d'àmbit geogràfic reduït. Cal recordar que Barcelona segueix essent la capital mundial de les empreses editorials en llengua castellana, incloent-hi Llatinoamèrica. El seu patrimoni artístic gaudeix d'un gran prestigi, que no es limita a la Sagrada Família i associat al de Gaudí. En el terreny arquitectònic, gaudim d'una gran reputació, singularment Barcelona, però sense limitar-nos a ella.

3. En aquest sentit vull remarcar el prestigi internacional de figures com ara Pau Casals, Gaudí, Picasso, Miró, Tàpies, Montserrat Caballé, Victòria dels Àngels, Josep Carreras, Joan Pons, entre d'altres, així com d'una sèrie de científics, que en la seva especialitat tenen una gran anomenada.

4. Catalunya té la sort de disposar de ciutats culturalment molt representatives, com ara Girona (que amb Besalú i d'altres poblacions, amb una menor entitat, constitueixen una aportació cultural jueva rellevant), Lleida, Tarragona, Manresa, etc. Igualment de comarques d'un pes artístic, de belleses naturals, com tot el Pirineu, l'Empordà, la Garrotxa, les Terres de l'Ebre, la costa mediterrània. En una paraula, territorialment parlant, amb la seva diversitat i riqueses, constitueixen, juntament amb les ciutats, i en primer lloc Barcelona, la raó que el turisme estranger sigui tan rellevant numèricament parlant.

5. La presència de Catalunya i de Barcelona, a vegades simultàniament, en els grans mitjans estrangers fa evident que Catalunya existeix i que la seva situació i les seves activitats no passen desapercebudes. Aquest fet és palès en el terreny esportiu, i el paper que exerceix el Futbol Club Barcelona, el Barça, considerat un dels millors equips de futbol del món, és d'una importància que cal subratllar en tot cas. La mateixa consideració pot fer-se respecte a altres esports, usualment vinculats al Barça.

Aquesta enumeració de factors positius que justifiquen la nostra internacionalitat no és exhaustiva, sinó que pretén solament remarcar el que considero més significatiu. Per aquesta raó vull subratllar que el marc i la projecció internacional cal que estiguin sempre presents en els nostres dirigents, com un dels elements determinants que justifiquen la nostra identitat i la nostra voluntat que Espanya reconegui la nostra personalitat i els nostres drets. La mateixa consideració cal fer respecte a les institucions internacionals, singularment la Unió Europea.

Europa no es pot concebre sense tenir en compte que existeix en el seu si una nació que s'anomena Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.