Opinió

Vuits i nous

Contra

El Centre d'Història Contemporània de la Generalitat ha anunciat pel desembre un simposi amb el títol d'Espanya contra Catalunya. De moment només en sabem el nom de l'organitzador, l'historiador del Barça i d'altres coses, Jaume Sobrequés, i per aquest motiu, i fins no saber els conferenciants, no m'atreveixo a dir-ne res i em mantinc a l'espera dels detalls per si em decideixo a matricular-m'hi.

Hi ha sectors, però, als quals el simple enunciat del projecte els ha descompost el cos i l'esperit i des de llavors no paren de llançar-hi coces, de vegades des de la portada de diaris principals. I això que un punt del simposi especifica que en ocasions la relació entre Espanya i Catalunya ha estat beneficiosa. No hi valen prevencions. Els incomoda aquest “contra”. L'accepten en els xarops contra la tos i en els fluids contra els mosquits però es veu que situada entre Espanya i Catalunya la preposició agafa un matís desmesurat que els mata ben morts.

Estan en contra del contra, com si la història dels pobles no hagués estat sovint un joc de contraris: Castella contra el Califat de Còrdova, Espanya contra Portugal, Portugal contra Espanya, Cuba contra la metròpoli... per posar exemples locals i no enfilar-nos a França i Alemanya o al general Custer contra els indis. No es podria fer un simposi sobre el Real Madrid contra el Barça? Em sembla que en Sobrequés té algunes pàgines escrites sobre la matèria que es repetix dues vegades en cada lliga.

En nom de l'equitat i perquè sempre ens han de dir el que hem de fer i el que no, reclamen un simposi que es digués Catalunya contra Espanya. Molt bé, cap inconvenient. Tampoc en tindríem cap si ells o uns altres n'organitzessin un que es digués Espanya a favor de Catalunya, o viceversa. Per què no ho assagen, en comptes de rondinar? Potser tindria èxit, i no em defujo d'assistir-hi si els ponents són interessants i tenen coses a dir.

Jo vaig aprendre les preposicions en castellà, totes seguides. Els contraris al contra, en prefereixen d'altres del repertori? Espanya ante Catalunya? Bajo? De? En? Entre? Hacia? Según? Sin? Sobre? Tras? N'hi havia una d'enigmàtica que confoníem amb una forma del verb caber: cabe. Insistint en la confusió: “En Espanya cabe Catalunya?”