Opinió

Vuits i nous

Les claus

Dimecres passat al vespre, em trobava en una conferència en què el politòleg Ferran Requejo parlava sobre les possibilitats que Catalunya sigui un estat independent, i al final va demanar la paraula un senyor gran del públic per preguntar si la seva jubilació estaria garantida en el cas que la hipòtesi es fes realitat. Un altre senyor va preguntar si, en el mateix supòsit, el país es trobaria energèticament servit.

Com si els haguessin sentit, l'endemà, Francesc-Marc Álvaro i Salvador Cardús presentaven a Barcelona el llibre Claus sobre la independència de Catalunya que respon aquests interrogants i molts més. L'ha editat Comanegra, una editorial que, si li mires el catàleg, sembla que es bellugui en el camp dels llibres d'autoajuda, extrem que el seu responsable no nega, sinó que en vindica la necessitat.

El llibre d'Álvaro i Cardús és una ajuda, i perquè sigui rigorós ha comptat amb una pila d'especialistes en totes les matèries, des de l'economia al dret, des de la cultura al futbol. El futbol? Amb la periodista Glòria Serra, que seia al meu costat durant la presentació, vam comentar a cau d'orella que en aquest país sempre acabem parlant de futbol, que és una manera com una altra de dir del Barça. El llibre, efectivament, acaba, en les últimes pàgines, parlant de futbol, i també de l'Espanyol: “En quina lliga jugaran el Barça
i l'Espanyol en una Catalunya independent?” Abans hi ha hagut aquestes: “Què passarà amb les propietats catalanes que es tinguin a Espanya quan es creï un Estat català?” “Una Catalunya independent, necessitarà un exèrcit propi?” “Hi haurà fuga de multinacionals o, en canvi, serà més atractiva per als inversors?” “Quins aliats tindrà?” Etcètera. Sense amagar les dificultats i els problemes, perquè ja dic que parlem de rigor. En una pàgina hi ha les preguntes, amb una lletra enorme, i en l'altra les respostes, amb lletra només una mica més petita. És per dur-lo a la butxaca. Vas pel carrer i t'assalta un dubte? A veure què diu el llibre. Se t'acosta un deprimit que no veu alguna cosa clara? Mira què diu aquí.

M'hi falta una pregunta i una resposta: “Serà Catalunya efectivament independent? Podrem parlar d'un Estat català?” Els autors ho donen per fet. Dependrà també del grau de convicció del llibre. Que circuli.