Opinió

Xocolata espessa

Del concert a la cadena

No sé si heu detectat una campanya lenta però sostinguda destinada a desmobilitzar el personal. Mentre que polítics, tertulians i opinadors sovint no aixequem la mirada de les batalletes partidistes quotidianes, hi ha qui aprofita per escampar una falsa sensació de desencantament, de pèrdua d'il·lusió. “El soufflé independentista està baixant”, diuen,
i malauradament fins i tot entre els més afins
a la causa hi ha qui s'ho creu i contribueix a estendre el rumor.

La realitat, però, és que a la base de la piràmide l'activitat segueix
a un ritme intens i sos-
tingut. Si d'alguna cosa podem enorgullir-nos els catalans és de respondre a aquesta cita amb la història amb imaginació, amb intel·ligència i amb alegria.

El moviment de les consultes populars, les manifestacions del 2010 i el 2012, a favor del país i en contra de ningú, una xarxa densa d'associacions, plataformes, ateneus i entitats que segueixen treballant intensament. Podríem parlar de la demostració de força impressionant que va ser el Concert per la Llibertat, però és que els exemples es multipliquen a petita escala arreu del territori. Per exemple, les trobades espontànies en diferents ciutats del país cada dia 11 (aquest mes, a Palafolls), convocades via Twitter, anomenades Piulades a la fresca. Són un gran termòmetre de fins a quin punt el poble segueix amb el muscle tens, espe-
rant que els seus líders no
el defraudin.

Us en posaré un altre, d'exemple. Una petita editorial, Comanegra, decideix assumir el risc de fer una versió llibre (en català i en anglès) del web Elclauer.cat, un compendi d'arguments per a l'estat propi consensuat per catorze entitats independentistes. El llibre es diu Claus sobre la independència de Catalunya i pot fer un gran servei com a manual d'instruccions per respondre a les preguntes més habituals sobre el procés. “És un servei al país”, explica Joan Sala, l'editor.

Aquesta successió continuada d'accions petites i grans, espontànies i planificades, de seny i de rauxa, són les que ens portaran a l'èxit. Del concert a la cadena humana, això sortirà bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.