Opinió

LA GALERIA

Terrasses i horaris

Els locals de nit tenen dret a guanyar-se la vida, però
hi ha unes normatives i uns veïns que volen dormir

Un dels grans problemes amb què s'han trobat els ajuntaments a moltes ciutats i pobles de casa nostra és el de la necessària conciliació entre els drets dels qui tenen algun tipus de negoci nocturn i els dels veïns que viuen en aquella zona. De fet això passa durant tot l'any, però s'agreuja a l'estiu amb la proliferació de terrasses per sopar o prendre una copa a la fresca. Generalment els ajuntaments han anat aprovant normatives en què intenten compatibilitzar les dues coses, cosa prou complexa, perquè a voltes hi ha intransigents a les dues bandes. A Barcelona la normativa s'aplica al peu de la lletra. Als pobles turístics la cosa no és tan complicada per la mateixa dinàmica de la població que atrau gent amb ganes de passar-ho bé i que té horaris adaptats a les necessitats dels estiuejants i dels que hi tenen negocis. Hi ha pobles que no han tingut problemes i d'altres, com Lloret, que treballen bé, per deixar de tenir-ne. Però hi ha altres ciutats on l'equilibri sembla haver-se trencat. Girona, per exemple.

Una de les frases que més he sentit repetir a un company de feina és que no és el mateix receptar que prendre. I que, per tant, cal posar-se a la pell dels uns i els altres abans de donar consells o decidir qui té raó. Els locals de nit tenen dret a guanyar-se la vida. Els veïns, a dormir, si volen. No tinc la mateixa percepció ara que quan era un assidu dels locals nocturns i em semblava curt l'horari de tancament, encara que era a altíssimes hores de la nit. Conec veïns que no volen tolerar que nit rere nit les molèsties i les fresses els impedeixin dormir. L'Ajuntament de Girona s'ha posat seriós i vol fer complir els horaris de tancament de terrasses, que en funció de les zones i els dies de la setmana van de les dotze de la nit a dos quarts de dues. A primera vista sembla que hi podria haver una mica de màniga ampla, però quan t'expliquen els problemes amb determinats locals i que els enrenous vénen de lluny i no s'havien arreglat ni amb diàleg ni amb expedients ni amb suposades multes, t'adones que el pols que hi ha ara mateix és alguna cosa més que tancar mitja hora més tard. Calen normatives justes, però una vegada aprovades cal exigir que s'apliquin de la mateixa manera a tothom i sense favoritismes. I sí, hi pot haver alguna manifestació de noctàmbuls, però hi ha una majoria silenciosa que el que vol és que es compleixin els horaris. A veure si es troba el punt d'equilibri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.