Opinió

opinió

Què vol aquesta gent, que ens fa tancar a mitjanit?

És la pregunta que fa un mes compartim empresaris i treballadors del sector de la restauració i els bars de la ciutat de Girona. Des que l'Ajuntament està imposant de forma inflexible uns horaris de tancament de terrasses molt restrictius i absolutament contraris als usos i costums d'una ciutat mediterrània i greument perjudicials tant econòmicament com socialment. Resumiríem els esdeveniments així: alguns individus i grups es comporten de forma incívica i provoquen molèsties als veïns de determinades zones de la ciutat. Alguns empresaris de l'oci nocturn es comporten de forma irresponsable, i permeten i fins i tot fomenten l'incivisme d'alguns clients. Alguns veïns –això sí, prou poderosos i ben organitzats en associacions d'una representativitat més que dubtosa– pressionen el govern municipal perquè prengui mesures radicals que garanteixin el seu descans.

Davant d'aquesta situació, el govern municipal, en lloc de controlar i sancionar l'activitat incívica i irresponsable d'alguns individus i empresaris, decideix castigar tots els ciutadans amb una mena de “toc de queda”, prohibint l'obertura de terrasses més enllà de les 24.00 h / 0.30 h entre setmana i la 1.00 h / 1.30 h els caps de setmana.

Els sotasignats som els propietaris i treballadors d'un petit local del Barri Vell que fins ara teníem oberta la terrassa les nits d'estiu fins a la 1.30 o les 2.00 h sense cap mena de conflicte amb els veïns. Els ingressos “extraordinaris” que generàvem en aquesta franja horària ens han permès fins ara sobreviure durant els deficitaris hiverns. I segur que el nostre no és un cas únic. La majoria dels nostres clients no poden permetre's passar els mesos estivals en luxosos xalets de la costa –amb gresca nocturna il·limitada– ni en platges exòtiques. En només una setmana vàrem recollir més de 250 signatures –gairebé la meitat, de persones residents al barri– per demanar l'ampliació de l'horari de terrasses durant l'estiu. Cada nit, quan ens veiem obligats a fer aixecar els clients –veïns, passants, turistes– de la nostra terrassa, ens trobem amb la mateixa reacció d'estranyesa, incomprensió i sovint indignació davant una mesura tan desproporcionada.

Senyors regidors, senyor alcalde: són vostès conscients de tot el mal que estan fent a aquesta ciutat i als seus conciutadans? Perjudici econòmic als empresaris del sector, molts dels quals, sobretot els petits, ens veurem abocats al tancament. Perjudici laboral per als treballadors, a qui haurem d'acomiadar o reduir horaris i sous. Perjudici turístic: qui voldrà pernoctar a Girona, sabent que no pot fer tranquil·lament una copa a “la fresca”? Perjudici social, impedint que la immensa majoria de la població no adinerada pugui gaudir també de les nits estiuenques fent una canyeta i conversant amb els amics.

Senyors, se'ls n'ha anat la mà! I amb l'agreujant que no s'està solucionant el problema que teòricament motiva aquestes mesures. Perquè les aglomeracions d'individus descontrolats davant dels locals sense terrasses van en augment i generen molta més fressa i conflictivitat. Senyors, surtin dels seus despatxos d'una vegada i copsin l'ambient real de la seva i, encara, nostra ciutat. Senyors, si s'afanyen, encara són a temps de rectificar.

L'autoritat no es demostra mitjançant la inflexibilitat i la coerció, sinó atenent els arguments de tots, analitzant la realitat des de tots els angles i prenent mesures justes i proporcionades. El cop de puny a la taula i la persecució indiscriminada són d'altres temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.