Opinió

No és el mateix receptar que prendre

He tingut ocasió de compartir taula de debat amb algun il·lustre membre del PP a casa nostra i fins i tot amb algun diputat de Ciudadanos. I ens hem discutit de manera contundent, però sempre educadament, tot i que he observat que si utilitzes la seva tàctica, la de la contundència verbal fins a fregar la línia que et portaria a la indelicadesa, es posen nerviosos, encara que aquesta sigui la tàctica que fan servir ells contínuament amb tu. Però com que penso que tothom té dret a pensar el que vulgui i a defensar-ho, sempre i quan no m'ho vulguin imposar, la tensió no ha passat mai de ser verbal i, repeteixo, educada. Ara la cosa està més complicada. Hi ha gent que defensa amb tot el dret que Catalunya ha de continuar lligada a Espanya, però que no toleren que els diguis unionistes. Això sí, la primera paraula amb la qual es dirigeixen és la d'independentista, que dita com la diuen no sona a definició, sinó com a insult. I que consti que mantinc el discurs del dret a decidir i em reservo el que decidiré, cosa que encara posa més nerviosos aquells qui davant de qualsevol argumentació la única cosa que treuen és la Constitució, que defensen abraonadament, com si fossin presidents del TC. I ja se sap que ara els més fervorosos constitucionalistes són gent que estava a la dreta d'Alianza Popular i que feia discursos al 1978 contra aquesta constitució, com Aznar. És clar que la interpretació que es feia llavors de la Constitució no té res a veure amb la que fa ara el TC. I això ho diu tot un pare de la Constitució com Miquel Roca Junyent, gens sospitós, d'altra banda.

Però ara mana la dreta dura a l'estat i l'alternativa és l'extrema dreta. Però mentre hi siguem, en aquest estat que ens recepta i ens insulta, tenim dret a parlar i contradir els seus arguments. Per això recordo com el diputat de Ciudadanos exigia a tutti quanti que condemnés una broma de mal gust, el fet que algú havia posat una diana davant la cara del seu líder. I s'ha de fer, però ells no ho feien si la cara era la de Carod Rovira, com va passar a les Castelles. I no ho fan ara quan la violenta ultradreta es passeja per Barcelona. I no surten a defensar nedadores insultades perquè tenen l'estelada al Twitter. Definitivament, no és el mateix receptar que prendre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.