Opinió

Rebel·lia: sí

Estem en rebel·lia per reconduir aquesta anòmala pràctica que situa la política per sobre de l'activitat empresarial i econòmica

Sóc conscient que aquest article veurà la llum unes hores abans que se celebri la nostra dinovena Nit de l'Empresari. Com molts lectors ja saben, l'eslògan d'aquesta edició és “En Rebel·lia Positiva”. En clara referència a l'estat d'ànim dels empresaris en aquesta tardor del 2013. Per motius obvis, no és la meva intenció revelar anticipadament les línies del missatge d'aquesta nit, però he decidit explicar quines són les raons per les quals des de la Cecot ens hem decantat per manifestar que ens sentim en rebel·lia. I positiva. En el context de visió que tenim sobre el país en el que volem treballar i viure.

No és cap novetat dir que la nostra patronal està alineada amb la iniciativa “del dret a decidir” i és entitat fundadora de la taula creada a tal efecte. Cal emmarcar aquesta posició en l'exercici de la gestió empresarial. Les societats de capital treballen sobre la base de majories, majories reforçades, quòrums... és a dir, la democràcia és inseparable de la governança de les empreses. I el marc de qualitat en el govern de les empreses està en permanent evolució per incorporar més transparència, més controls quantitatius i qualitatius per tenir un teixit empresarial eficaç, eficient i amb principis ètics.

Per tant, estem sorpresos i en rebel·lia quan des de sectors diversos es qüestiona el fet de consultar els ciutadans. Perquè consultar és un element estructural de qualitat democràtica. En conseqüència, missatge per a polítics i per a persones poc viatjades: el dret a decidir arriba per quedar-se, no serà per una sola vegada ni per una sola pregunta.

Aquesta tardor es detecta menys desànim i una visió de possible inici d'una recuperació econòmica modesta, en un escenari fràgil. Aquesta visió positiva que s'hauria d'anar obrint pas anímicament, ens obliga a ser tots molt racionals en la presa de decisions que afectin el funcionament de l'economia i les empreses. Per tant necessitem més velocitat en la presa de decisions dels governs i absència de contaminació política, especialment amb les que tenen a veure amb elements de competitivitat dels sectors industrials, manufacturers i exportadors. També amb les que afecten el que empresarialment succeeix a Catalunya. I estem en rebel·lia perquè les empreses hem arribat fins a aquest punt, de potencial canvi de tendència a millor, òrfenes de decisions econòmiques i financeres (entre parlaments i governs) que facilitin i accelerin la modernització i homologació internacional del país, com a fonaments de reacció i generadores de major confiança.

L'etern divorci a Espanya entre les decisions econòmiques que necessita i demana l'empresariat i els poders polítics és una debilitat estructural que va passant factura. Estem en rebel·lia per reconduir aquesta anòmala pràctica que situa la política per sobre de l'activitat empresarial i econòmica. Aquest esperit rebel l'expressem reclamant el diàleg permanent i discret per, des de la racionalitat, provocar decisions àgils i ben orientades.

Finalment declarem que, pensant en les bases fonamentals del funcionament de les empreses, ni qualsevol societat ni qualsevol estructura d'estat ens convenen o ens interessen. Parlem-ne obertament, ràpidament, acordem-ho i comencem aquest camí de transformació i actualització. Hem d'assumir que l'empresa és la cèl·lula mare de l'economia dels països amb llibertat d'iniciativa. Les empreses estaran allà on se les respecti i se les ajudi a progressar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia