Opinió

La columna

Salvem els aiguamolls

La contestació continua essent necessària, però aquells quatre barbuts ara són milers

Els Aiguamolls de l'Empordà –allò que queda dels vastos aiguamolls on caçava ànecs el gran escriptor i gran amant de la naturalesa Prudenci Bertrana– estan salvats i ben salvats. Però va ser pels pèls, quasi de miracle, que no van quedar aiguasecs per sempre, com va quedar ben explicat al documental Entre el cel i la terra emès per TV3 fa uns dies. De la narració d'aquells fets es desprenen unes quantes conclusions.

Els aiguamolls es van salvar gràcies a quatre eixelebrats, joves barbuts a bord de Dyanes i Dos Cavalls que constituïen l'estampa del progre oficial dels anys setanta. Amb audàcia, perseverança i intel·ligència van promoure la sensibilitat proteccionista fins que Salvem els aiguamolls va esdevenir un clamor a l'Empordà primer i després a tota la societat catalana. Als anys 70 es mantenia el desarrollismo de la dictadura, per a la qual malmetre el territori en benefici del turisme i la indústria era el més normal del món. Tot just començava a parlar-se d'ecologia.

Avui està molt més estès el respecte pel medi natural, però el poder econòmic –especulació– i el polític, amb l'excusa del turisme indiscriminat, la inversió i els llocs de treball, continuen minimitzant els impactes devastadors del creixement descontrolat. La contestació continua essent necessària, però aquells quatre barbuts ara són milers i tenen totes les edats. Saben que és possible salvar, protegir, respectar, harmonitzar els espais amb l'activitat humana. Abans era un clamor, avui és una exigència categòrica: no es pot degradar més l'entorn. A la llarga té un gran rendiment social i econòmic.

I una altra consideració. Els protagonistes d'aquell salvament miraculós expliquen que els va ser favorable el desconcert polític creat en la transició de la dictadura a la democràcia. Justament avui patim les conseqüències de no haver aprofitat a fons aquell desconcert polític.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.