Opinió

LA GALERIA

Per llegir i per regalar

‘Els jocs retrobats' ens explica els jocs d'infància de 33 comarques catalanes

En aquestes dates els que llegim habitualment intentem regalar llibres a familiars i amics. Crec que és un costum prou civilitzat, perquè als més petits se'ls ha d'ensenyar a llegir, i la millor manera de fer-ho és practicant amb l'exemple. Es poden regalar llibres a petits i a grans, i el que és cert és que sempre es pot trobar un títol que sigui agradable per a aquells a qui vols fer un present. Ho he fet sovint, amb llibres que m'han agradat moltíssim, i com a exemple més clar, l'Octubre, de Miquel Pairolí, que insisteixo que hauria de ser de lectura obligatòria i pel qual no només no passa el temps, sinó que el pas del temps farà encara més gran el seu autor, la seva obra i ens farà patir per tot el que no va poder escriure. També he obsequiat llibres que m'han semblat divertits de llegir, com per exemple Els borbons en pilotes i Les pilotes dels Borbons, editats per aquest diari i que a més de relatar fets històrics són realment divertits.

Però hi ha també altres llibres que són recomanables. D'amics literats, en tinc alguns, però aquesta és una altra qüestió. Avui m'agradaria parlar de dos llibres d'autors gironins que crec que es poden recomanar d'una manera clara. Un d'ells és El renaixement de la tonyina roja, de Salvador Garcia-Arbós. En Vador és un crític gastronòmic de primera, dels que fan país, dels que saben del que parlen, dels que han ajudat restaurants de casa nostra. El que han de ser els crítics gastronòmics, en definitiva. Aquest llibre, que parla dels Balfegó de l'Ametlla de Mar, amb fotos extraordinàries de Francesc Guillamet, és molt més que un llibre de regal o de cuina. És en si mateix una joia que calia escriure.

L'altre llibre surt de la imaginació de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, coordinadors d'Els jocs retrobats. Amb il·lustracions de Llenas Llensa, són 33 cròniques de la Catalunya juganera en què vuit autors fan un recerca arreu del país i en 33 cròniques ens parlen d'infàncies de 33 comarques diferents. Prop de 200 jocs que no es poden oblidar, alguns coneguts i d'altres que no ho són tant i que aquest llibre permetrà que no s'oblidin si es talla la transmissió oral. Des d'Edicions Sidillà, en Cortadellas i la Judit fan un feina impagable i necessària amb els seus llibres, que ens diuen que són de prop per anar lluny. I una feina així, de les que fan perdre hores i a penes cobrir despeses, caldria que tingués una mica més de ressò als mitjans de casa nostra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia