Opinió

LA GALERIA

De pirates i d'herois

Si un llibre se m'ha fet curt ha estat ‘El nét del pirata', de Manuel Cuyàs, que parla d'ell i d'un corsari que no era el seu avi

A mi m'agraden els llibres de lladres i serenos, que era la manera com el sogre d'en Vázquez Montalbán definia el que ara en diem novel·la negra i aquest va ser el repte que li va llançar al gendre intel·lectual i que va suposar la creació de l'enyorat Carvalho. Desaparegut el detectiu que va matar a Kennedy i que feia àpats a “cal podrit” de la Bisbal, ens hem de conformar amb Salvo Montalbano, l'homenatge d'Andrea Camillieri a Vázquez Montalbán, i tants d'altres autors, forans i nostrats. Ara he recuperat Mort d'un forense, de la P.D. James, i el seu gran Adam Dalgliesh. Però quan arriba Sant Jordi és gairebé una obligació parlar dels llibres que ens han fet disfrutar per si a algú li va de gust llegir o regalar lectura i vol fer cas d'alguna cosa més que de les llistes que publiquem els diaris. I certament hi ha hagut molts llibres que m'han fet fruir. El Premi Nacional de Cultura deu haver donat una nova empenta a Vicenç Pagès i el premi Sant Jordi. Dies de frontera m'ha agradat tant com Els jugadors de whist i amb això ho he dit tot. Ara, si un llibre se m'ha fet curt ha estat El nét del pirata, de Manuel Cuyàs. No s'espantin perquè siguin memòries. No ho són. En tot cas Cuyàs ens té promès un nou llibre sobre el que no va dir però sí que pensa Jordi Pujol i jo li'n reclamo un del periodisme que ha viscut. En Cuyàs és amic, ja ho veuen, però el llibre val la pena. Com la val Salvador Puig Antich, cas obert, del periodista Jordi Panyella. Una investigació periodística que sembla una novel·la però que desgraciadament no ho és i que tots sabem com va acabar. O no, perquè obre vies perquè la justícia torni a reobrir el cas i li posi un final més digne que no la injustícia franquista i la dels seus hereus. I posats a fer tries no s'oblidin d'El dia de la llibertat, una obra coral de Llibres del Segle sobre el procés, com també ho és 9-11-2014, el darrer llibre del periodista Tian Riba. M'han agradat Testimoni de càrrec i Quan en dèiem xampany, dels germans Nadal, Quim i Rafel, respectivament. I es vendrà molt i molt bé El primer heroi, de Martí Gironell, que converteix en vendes tot el que toca, encara que sigui la prehistòria. Però no s'oblidin d'un llibre genial: Els pobles oblidats, coordinat per Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, sobre una vall i 29 viles abandonades de Catalunya d'Edicions Sidillà. En fi, feina tenen si volen passar-ho bé. I si poden, recuperin Miquel Pairolí. Que els aprofiti.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia