Opinió

Vuits i nous

Fronteres

Camí de Jerusalem, amb el Jordà, el riu que abasteix Israel i Jordània, a l'esquerra. Els personatges principals o secundaris de l'evangeli mai van d'un lloc a l'altre. O hi pugen o hi baixen. Pugen a Jerusalem, Canà o Natzaret, baixen a Cafarnaüm, Jericó o Betlem... Israel és un país de pujades i baixades. La paraula Galilea vol dir precisament lloc d'ondulacions. No són molt acusades però es fan notar i els evangelistes les van consignar amb exactitud. A punt de pujar a Jerusalem, la guia ens assenyala la muntanya on Jesucrist va pujar a retirar-se quaranta dies i quaranta nits i va ser temptat pel diable. En aquest punt, ja fa estona que el paisatge s'ha convertit en desèrtic.

–Aquí no val l'aigua subministrada gota a gota?

–Vam començar per fer fèrtils els terrenys que teníem segurs. No es tractava de regalar els nostres horts als enemics que se'ls poguessin apropiar.

La línia fronterera entre Israel i Jordània està marcada per un filat impenetrable. Per la banda israeliana, a cada moment un tractor hi passa allisant el terreny. A distància circula un jeep conduït per rastrejadors. “Beduïns, que són els millors del món.” Si observen unes petjades sobre la superfície aplanada, és que algú ha creuat la frontera. Es dóna l'alarma i la mobilització persecutòria s'engega.

Dies més tard baixarem a Betlem a visitar el que queda de la cova on Jesucrist va venir al món. Betlem està en zona palestina i cal travessar la frontera. La nostra guia es quedarà en aquest cantó i serem recollits per una altra. Aquí la frontera està formalitzada pel mur de ciment gris de nou metres d'alçada que Israel va erigir a partir del 2002 per aïllar Cisjordània. Els treballadors palestins que cada matí l'han de travessar són objecte d'uns controls llargs, tediosos i sovint humiliants. Betlem ha perdut les vistes sobre Jerusalem i algunes cases han quedat cegades.

Després de visitada la cova i de nou a la banda israeliana, demano a la guia recuperada la seva opinió sobre el mur. “Vostès què farien si poguessin entrar terroristes al seu país camuflats de treballadors o de malalts dins de les ambulàncies? Com evitarien que els bombardegessin de lluny? Espanya també es protegeix amb una reixa a Melilla.” Li hauria dit que la frontera de Melilla no té a veure amb terrorisme, però he entès que la seva explicació, dita a raig en quinze segons, no admetia rèplica i que el que havia de dir havia quedat dit. Realment, tant en una banda com en l'altra d'aquesta paret de ciment molt sovint justos han pagat per pecadors.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia