Opinió

De set en set

A sac

dddd
ddd
dd

Barcelona és una immensa il·lustració de la teoria de les finestres trencades. Aquesta teoria criminològica deu el seu nom a un dels exemples que posa: si en un edifici apareix una finestra trencada i no es repara tot seguit, al cap de poc n'hi haurà moltes més –en aquest país ja ho sabíem, per això es diu que la brutícia crida brutícia–. Per combatre el vandalisme, doncs, una mesura necessària, però no l'única, és tenir la ciutat endreçada; sense baixar mai la guàrdia, perquè els petits delictes són el camp de cultiu de delictes més grans. Quan van començar les ocupacions il·legals de cases, fa tres o quatre dècades, n'hi hagués hagut prou d'enviar els municipals a fer fora els saltamarges, i tot seguit, no cal dir-ho, comminar els propietaris a mantenir-les en bon estat. No es va fer, i des de llavors els edificis fora de la llei s'han anat convertint en casernes per on maniobren centenars d'individus incendiaris d'ofici, una bona part dels quals provinents de no se sap on gràcies a la lliure circulació imposada per l'acord de Schengen. I com que no es va fer, ara s'ha de recórrer a les millors unitats de la policia de la Generalitat, recentment desproveïdes de pilotes de goma, per impedir que els qui desfilen rere pancartes que diuen “defensem els barris” hi calin foc. I la trista constatació és que aquesta policia –el millor instrument d'estat que tenim– no pot fer més que contenir el problema, perquè les nostres autoritats polítiques, erràtiques i encongides quan es tracta d'ordre públic, no s'han plantejat mai eradicar-lo.

Hi ha una causa ideològica profunda d'aquesta deixadesa. Per raons que toquen més a la psicologia que a la història, ningú no vol tenir enemics a l'esquerra ni deixar d'avalar causes en què ja no creu. El govern i l'explicació de les coses estan en mans de gent que creu que aquests vàndals són els seus fills esgarriats, i que la gestió socialdemòcrata del pressupost públic ha d'incloure una partida per subvencionar forats negres d'aquesta mena. L'assalt al Parlament va ser un avís que no van voler entendre. Farà falta que els entrin a casa?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]